ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΑ PODCASTS, ΤΙΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΜΑΣ, ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Βρείτε επίσης όλα μας τα media, από εδώ: https://linktr.ee/ufogreece

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΡΟΥΚΕΤΕΣ ''ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ'', ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ.

Το φαινόμενο των Ελληνικών Ghost Rockets, μετά την 11ήμερη αναστάτωση που προκάλεσε το Σεπτέμβριο του 1946, τελικά αποσιωπήθηκε άμεσα και έμεινε θαμμένο για πολλά χρόνια στα σεντούκια της άγνωστης ιστορίας μας.
Όμως, όπως στην αντίστοιχη Σκανδιναβική ιστορία ο Κλας Σβαν έφερε τα γεγονότα ξανά στο φως, έτσι και στη χώρα μας ο ερευνητής και συγγραφέας Θανάσης Βέμπος ξέθαψε όλα τα ξεχασμένα στοιχεία, με την έρευνα του να μην σταματά μόνο στις εμφανίσεις του 1946 αλλά να αναβιώνει και όλες τις σχετικές καταγραφές των επόμενων δεκαετιών (από το 1948 έως τα τέλη του 1985).


Έτσι μάθαμε ότι, ενάμιση χρόνο μετά τις πρώτες εμφανίσεις η εφημερίδα ‘’Ελευθερία’’ σε μια πολύ σύντομη αναφορά παρουσίασε την ανησυχία του Ελληνικού Στρατού για μερικές φωτεινές ρουκέτες που εμφανίστηκαν εκείνο το Μάιο στις περιοχές του Χέρσου, της Δοϊράνης, της Καλλινδρίας και της Κατερίνης (εφημερίδα Ελευθερία, 8/5/1948).
Την 8η Σεπτεμβρίου του 1950, μεταξύ 7 και 10 το βράδυ, ακόμα δύο πύραυλοι ‘’φάντασμα’’ θεάθηκαν στον ελληνικό ουρανό και συγκεκριμένα στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, πάνω από το νησί της Ρόδου, κινούμενοι βορειοδυτικά με εκτιμώμενη ταχύτητα 800 mph. ‘Όπως γράφτηκε στο τύπο της εποχής, οι πύραυλοι διέσχισαν τον ουρανό αφήνοντας μια φωτεινή ουρά καπνού και εκπέμποντας ένα απαλό θόρυβο. Πλήθος κόσμου που καθόταν σε δύο παραθαλάσσια εστιατόρια εκείνη τη στιγμή, εντυπωσιάστηκε από την τεράστια ταχύτητα και το φως των πυραύλων. (εφημερίδα Ακρόπολις, 21/09/1950).
Στις 10 Απριλίου του 1952 και ώρα 10:35μμ, μία μπλε(!) φωτεινή ρουκέτα καταγράφηκε να κινείται από τα δυτικά προς τα ανατολικά για 10 δευτερόλεπτα πάνω από την Κόρινθο. Αν και έμοιαζε με τις ρουκέτες ‘’φάντασμα’’ του παρελθόντος, λόγο χρώματος θεωρήθηκε (ίσως για πρώτη φορά) ως ιπτάμενος δίσκος (εφημερίδα Αθηναϊκή, 04/11/1952).
Στις 9 Οκτωβρίου του 1954, ο μάρτυρας Σ.Χωριατέλης και ο 12χρονος γιος του, καθώς κυνηγούσαν στο χωριό Στύψη της Λέσβου, είδαν ένα φωτεινό αντικείμενο σε μορφή πούρου να κινείται στον ορίζοντα. Μετά από λίγο άρχισε να κινείται κατακόρυφα και χωρίστηκε στα δύο. Τα τμήματα που χωρίστηκαν ήταν επίσης σε σχήμα πούρου και κινούνταν σε μία σταθερή παράλληλη απόσταση το ένα από το άλλο, μέχρι που χάθηκαν από το οπτικό τους πεδίο (εφημερίδα Ελληνικός Βόρρας, 10/10/1954).
Περίπου ένα μήνα μετά, στις 11 Νοεμβρίου του 1954 και ώρα 17:03μμ, ο τότε 19χρονος φοιτητής Φαρμακολογίας Νικόλαος Κοβαβέσης και ο φίλος του Αντώνης Ανδρεουλάκης εντόπισαν από τη περιοχή του Ζωγράφου (Αθήνα) ένα «ιπτάμενο πούρο» να πετά σε υψόμετρο 10.000 μέτρων περίπου. Το αντικείμενο φαινόταν μεταλλικό, λόγο του εκτυφλωτικού ασημί χρώματός του, και έβγαζε από πίσω ένα λευκό καπνό που διαλυόταν αμέσως. Εξαφανίστηκε μετά από 85 δευτερόλεπτα, ενώ δεκαπέντε λεπτά αργότερα ένας αθόρυβος μεταλλικός ιπτάμενος δίσκος εμφανίστηκε βορειοανατολικά να κινείται στο ίδιο ύψος με το "πούρο". Και αυτός τελικά εξαφανίστηκε ξαφνικά, μετά από 5 λεπτά και 17 δευτερόλεπτα. Αν και το περιστατικό θεάθηκε από δυο ακόμα μάρτυρες που το παρατήρησαν μάλιστα και με κιάλια... η καταγραφή διασώθηκε χάριν στη λεπτομερή περιγραφή που έστειλε ο φοιτητής στις εφημερίδες (εφημερίδα Απογευματινή, 11/12/1954).
Ακόμα μία εμφάνιση είχαμε την 9η Δεκεμβρίου του 1959, στις 20:30μμ όταν μετά από μια ισχυρή λάμψη φωτός αρκετών δευτερολέπτων στον ουρανό της Καλύμνου στα Δωδεκάνησα, εμφανίστηκε σε μεγάλο υψόμετρο ένας πύραυλος σε σχήμα πούρου, με κίνηση από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας ‘’Απογευματινή’’ ο ήχος και το φλασάρισμα είχαν παρατηρηθεί και στη γείτονα Τουρκία (εφημερίδα Απογευματινή, 12/10/1959).


Περίπου μια δεκαετία αργότερα, στα μέσα Μαΐου του 1968 γύρο στις 7-8μμ, στο Ξηρόμερο, στη Δυτική Στερεά Ελλάδα, ένας μηχανικός αυτοκινήτων παρατήρησε ένα UFO σε σχήμα σφαίρας καθώς οδηγούσε τη μοτοσικλέτα του. Το αντικείμενο αιωρούταν κάθετα και το κάτω μέρος του που ήταν επίπεδο, εξέπεμπε καπνό και φλόγες. Μετά από αρκετά λεπτά το αντικείμενο γύρισε σε οριζόντια θέση και πέταξε προς τα δυτικά. (Γιώργος Μπαλάνος ‘’Πλάσματα από το Διάστημα’’ - 1975, σελ. 120).
Την 3η Οκτωβρίου του 1985, περίπου δεκαπέντε ψαράδες στέκονταν στα παράλια κάπου ανάμεσα της Μολυβωτής και του Ίμερου Ροδόπης, και κοιτούσαν ένα τεράστιο και πολύ σκοτεινό ιπτάμενο αντικείμενο σε σχήμα πούρου να κινείται αργά προς τα βόρεια με μια μικρή στάση κάποια στιγμή στη πορεία του. Είναι ενδεικτικό ότι οι ψαράδες ήταν τόσο εντυπωσιασμένοι από το θέαμα που ακύρωσαν τελικά την βραδινή αλιεία τους και επέστρεψαν στα χωριά τους, για να πουν όσο πιο δυνατόν γρηγορότερα την εμπειρία τους (εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, 10/5/1985).
Ενάμιση μήνα αργότερα, στις 14 Δεκεμβρίου του 1985, τρεις ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στη Νάξο, τη Λήμνο και τα νησιά της Κέρκυρας (ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο), ανέφεραν στο Αρχηγείο της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας ένα UFO σαν ένα "πύρινο πούρο" που διέσχιζε με ταχύτητα πάνω από 3.000 μίλια ανά ώρα, τον ουρανό της χώρας μας. Οι αξιωματικοί εξέφρασαν την άποψη ότι θα μπορούσε να ήταν ένα διαστημικό όχημα ή αμερικανικές δοκιμές λέιζερ, κάτι που θα ήταν αδύνατον να θεαθεί ή να εντοπιστεί! (Εφημερίδα Ελευθεροτυπία, 15/12/1985).

Βασισμένο στην έρευνα του Θανάση Βέμπου: http://www.vembos.gr/Greek_Ghost_Rockets.htm