ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΑ PODCASTS, ΤΙΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΜΑΣ, ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Βρείτε επίσης όλα μας τα media, από εδώ: https://linktr.ee/ufogreece

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΗΣ NASA ΕΝΤΟΠΙΣΑΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΝΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠ'ΤΟΝ ΓΑΛΑΞΙΑ, ΜΕ 1.000.000 ΜΙΛΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ!

Ερευνητές της NASA που χρησιμοποιούν δεδομένα από το τηλεσκόπιο WISE ανακάλυψαν ένα αντικείμενο που ξεφεύγει από τον Γαλαξία μας με ταχύτητα 1 εκατομμυρίου μιλίων την ώρα. Το αντικείμενο επιταχύνει τόσο γρήγορα, που κατάφερε να ξεφύγει από τη βαρυτική έλξη του γαλαξία και δεδομένου ότι τα περισσότερα αστέρια περιστρέφονται γύρω από το κέντρο του Γαλαξία μας, αυτό κάνει αυτό το μυστηριώδες, μικρής αστρικής μάζας αντικείμενο να θεωρηθεί ανεξήγητο εύρημα!


Το ανεξήγητο αντικείμενο, ανακαλύφθηκε μέσα στο καλοκαίρι του 2024, από εθελοντές ερευνητές της NASA που διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη βοήθεια των αστρονομικών μελετών του Σύμπαντος, αφιερώνοντας το χρόνο τους σε μια σειρά από έργα, από τη βοήθεια στην ανακάλυψη εξωπλανητών μέχρι την παραγωγή έγχρωμων εικόνων από ακατέργαστα δεδομένα που καταγράφονται από διαστημικούς ανιχνευτές. Σε αυτήν την περίπτωση, εργάζονταν στο έργο της NASA Backyard Worlds: Planet 9, το οποίο χρησιμοποιεί εικόνες από την αποστολή WISE (Wide Field Infrared Explorer) που χαρτογράφησε τον ουρανό σε υπέρυθρο φως από το 2009 έως το 2011 και στη συνέχεια ενεργοποιήθηκε εκ νέου ως NEOWISE (Near-Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer) το 2013, πριν αποσυρθεί στις 8 Αυγούστου 2024. Σε αυτές τις χαρτογραφήσεις οι εθελοντές ερευνητές Martin Kabatnik, Thomas P. Bickle και Dan Caselden ήταν οι άνθρωποι που εντόπισαν το παράξενο αχνό αντικείμενο που ονομάστηκε CWISE J124909.08+362116.0 .

Οι επακόλουθες παρατηρήσεις έγιναν με επίγεια τηλεσκόπια, επιτρέποντας στους αστρονόμους να επιβεβαιώσουν ότι έβλεπαν αυτό που νόμιζαν ότι έβλεπαν και να χαρακτηρίσουν το αντικείμενο. Δηλαδή ότι το CWISE J1249 βγαίνει με ταχύτητα από τον Γαλαξία με 1 εκατομμύριο μίλια την ώρα.


Το CWISE J1249 έχει μικρή μάζα, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ταξινόμηση του: θα μπορούσε να είναι ένα αστέρι χαμηλής μάζας ή ένας καφέ νάνος (ένα αντικείμενο που ταξινομείται μεταξύ ενός γίγαντα πλανήτη αερίου και ενός αστέρα) ή κάτι που δεν έχει ξαναδεί ή πιστέψει οτί υπάρχει η επιστημονική κοινότητα. Παρατηρήσεις από το διάσημο Παρατηρητήριο W. M. Keck στη Maunakea της Χαβάης, αποκαλύπτουν ότι το αντικείμενο έχει πολύ λιγότερο σίδηρο και άλλα μέταλλα από αστέρια και καφέ νάνους, κάνοντας την ταξινόμησή του ακόμα πιο δύσκολη.

Πάντως σύμφωνα με τους αστρονόμους ο CWISE J1249 μπορεί να είναι ένας καφέ νάνος που εκτινάσσεται από ένα δυαδικό σύστημα μετά την έκρηξη του λευκού νάνου συντρόφου του. Όμως, γιατί το CWISE J1249 κινείται τόσο γρήγορα ή εκτινάχθηκε από τον Γαλαξία με 1 εκατομμύριο μίλια την ώρα; Οι ειδικοί προτείνουν ότι μπορεί αρχικά να ήταν μέρος ενός δυαδικού συστήματος με έναν λευκό νάνο, ο οποίος εξερράγη ως σουπερνόβα όταν συσσώρευσε πάρα πολύ υλικό από τον σύντροφό του. Ή μπορεί να ήταν μέρος ενός τύπου αρχαίου αστρικού σμήνους γνωστό ως "σφαιρωτό σμήνος" και μετά από μια στενή συνάντηση με ένα ζευγάρι μαύρων οπών το ώθησε έξω από τον γαλαξία. «Όταν ένα αστέρι συναντά μια δυαδική μαύρη τρύπα, η πολύπλοκη δυναμική αυτής της αλληλεπίδρασης τριών σωμάτων μπορεί να εκτοξεύσει αυτό το αστέρι ακριβώς έξω από το σφαιρωτό σμήνος», λέει ο Kyle Kremer, εισερχόμενος επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Αστρονομίας και Αστροφυσικής του UC San Diego.

Οι επιστήμονες πρόκειται τώρα να συγκεντρώσουν περισσότερα δεδομένα για το CWISE J1249 για να προσπαθήσουν να διακρίνουν ποιο από αυτά τα σενάρια είναι πιο πιθανό. Η μελέτη διευθύνεται από το μέλος της επιστημονικής ομάδας Backyard Worlds: Planet 9, τον Adam Burgasser, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο, και περιλαμβάνει τους συν-συγγραφείς Hunter Brooks και Austin Rothermich, φοιτητές αστρονομίας που και οι δύο ξεκίνησαν την αστρονομική τους σταδιοδρομία ως εθελοντές επιστήμονες. Πηγή: BBC News