ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΑ PODCASTS, ΤΙΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΜΑΣ, ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Δείτε επίσης το κανάλι μας στο You Tube, από εδώ: https://www.youtube.com/@ufo-greece

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2024: ΤΑ 63 ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΦΕΤΟΣ!

Πλούσιο σε αστρονομικά φαινόμενα αναμένεται να είναι το 2024. Για τους επόμενους 12 μήνες, οι ουρανοί θα φιλοξενήσουν μια ολική έκλειψη Ηλίου και θεαματικές βροχές μετεωριτών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το εκθαμβωτικό Βόρειο Σέλας θα είναι πιο συχνό, καθώς ο Ήλιος πλησιάζει στο ηλιακό μέγιστο. Εκτός όμως του αναλυτικού φετινού ημερολογίου που μπορείτε να δείτε ή να εκτυπώσετε πατώντας ΕΔΩ ή ΕΔΩ και ΕΔΩ, ποια είναι όμως τα 63 πιο εντυπωσιακά ουράνια φαινόμενα που θα δούμε το 2024; (Άρθρο & συλλογή πληροφοριών: Harris Koutsiaftis - UFOGreece)

🌠3-4 Ιανουαρίου - Βροχή μετεωριτών ''Τετραντίδες''. Είναι μια ομάδα μετεωριτών από κόκκους σκόνης που άφησε πίσω του ένας εξαφανισμένος κομήτης γνωστός ως 2003 EH1, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 2003. Οι κόκκοι σκόνης αυτοί εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης (λόγω βαρυτικής έλξης) κάθε χρόνο στις 1-5 Ιανουαρίου, όταν η Γη περνά από την περιοχή τους. Η Κορύφωση φέτος είναι το βράδυ της 3ης έως το πρωί της 4ης και μπορεί να φτάσει έως 40 μετεωρίτες την ώρα. Το φεγγάρι θα μπλοκάρει τους πιο αμυδρούς, οπότε να είστε υπομονετικοί. Οι μετεωρίτες θα ακτινοβολούν από τον αστερισμό Bootes μετά τα μεσάνυχτα, αλλά μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στον ουρανό. 

🌑11 Ιανουαρίου - Νέα Σελήνη. Η Σελήνη θα βρίσκεται στην ίδια πλευρά της Γης με τον Ήλιο και δεν θα είναι ορατή στον νυχτερινό ουρανό. Η φάση αυτή θα συμβεί χρονικά στις 13:57 ώρα Ελλάδας. Η νύχτα της Νέας Σελήνης είναι η καλύτερη νύχτα του μήνα για να παρατηρήσετε αμυδρά αντικείμενα, όπως γαλαξίες και αστρικά σμήνη, επειδή δεν υπάρχει σεληνόφως που να παρεμβαίνει.

🍪12 Ιανουαρίου - Ερμής στη μεγαλύτερη δυτική αποχή. Ο πλανήτης Ερμής φτάνει στη μεγαλύτερη δυτική επιμήκυνση 23,5 μοιρών από τον Ήλιο. Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να δείτε τον Ερμή, καθώς θα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του, πάνω από τον ορίζοντα, στον πρωινό ουρανό. Αναζητήστε τον πλανήτη χαμηλά στον ανατολικό ουρανό λίγο πριν την ανατολή του ηλίου.

🌕25 Ιανουαρίου - Πανσέληνος. Η Σελήνη θα βρίσκεται στην απέναντι πλευρά της Γης κι ο Ήλιος θα φωτίζει ολόκληρο τον ορατό σε εμάς δίσκο της. Αυτή η πανσέληνος παλαιότερα ήταν γνωστή από τις πρώτες ιθαγενείς φυλές της Αμερικής ως Φεγγάρι του Λύκου, επειδή εκείνη την εποχή του χρόνου οι πεινασμένες αγέλες λύκων ούρλιαζαν έξω από τις στρατοπεδεύσεις τους. Αυτό το ολόγιομο φεγγάρι ήταν επίσης γνωστό κι ως η Παλαιά Σελήνη, ή η Σελήνη μετά τις γιορτές.

🍪🔴🟡27 Ιανουαρίου - Ευθυγράμμιση 3 πλανητών (σύνοδος). Στον πρωινό ουρανό, η Αφροδίτη, ο Άρης και ο Ερμής θα ευθυγραμμιστούν στον αστερισμό του Τοξότη.

🌑10 Φεβρουαρίου - Νέα Σελήνη. Η Σελήνη θα βρίσκεται στην ίδια πλευρά της Γης με τον Ήλιο και δεν θα είναι ορατή στον νυχτερινό ουρανό. Η φάση αυτή θα συμβεί χρονικά στις 0:59 ώρα Ελλάδας, ξημερώματα της 10ης Φεβρουαρίου. Η νύχτα της Νέας Σελήνης είναι η καλύτερη νύχτα του μήνα για να παρατηρήσετε αμυδρά αντικείμενα, όπως γαλαξίες και αστρικά σμήνη, επειδή δεν υπάρχει σεληνόφως που να παρεμβαίνει.

🌕24 Φεβρουαρίου - Πανσέληνος. Η Σελήνη θα βρίσκεται στην απέναντι πλευρά της Γης κι ο Ήλιος θα φωτίζει ολόκληρο τον ορατό σε εμάς δίσκο της. Αυτή η πανσέληνος ήταν γνωστή από τις πρώτες ιθαγενείς φυλές της Αμερικής ως Φεγγάρι του Χιονιού επειδή τα πιο πυκνά χιόνια έπεφταν συνήθως αυτή την εποχή του χρόνου. Δεδομένου ότι το κυνήγι ήταν δύσκολο λόγο του κακού καιρού, αυτό το φεγγάρι ήταν επίσης γνωστό από ορισμένες φυλές κι ως Φεγγάρι της Πείνας.

🌑10 Μαρτίου - Νέα Σελήνη. Η Σελήνη θα βρίσκεται στην ίδια πλευρά της Γης με τον Ήλιο και δεν θα είναι ορατή στον νυχτερινό ουρανό. Η φάση αυτή θα συμβεί χρονικά στις 11:00 ώρα Ελλάδας. Η νύχτα της Νέας Σελήνης είναι η καλύτερη νύχτα του μήνα για να παρατηρήσετε αμυδρά αντικείμενα, όπως γαλαξίες και αστρικά σμήνη, επειδή δεν υπάρχει σεληνόφως που να παρεμβαίνει.

🌍20 Μαρτίου - Ισημερία Μαρτίου. Η ισημερία του Μαρτίου είναι η στιγμή που η ημέρα και η νύχτα έχουν την ίδια διάρκεια. Είναι επίσης η πρώτη ημέρα της άνοιξης στο βόρειο ημισφαίριο της Γης (εαρινή ισημερία) και η πρώτη ημέρα του φθινοπώρου στο νότιο ημισφαίριο της Γης (φθινοπωρινή ισημερία).

🍪24 Μαρτίου - Ο Ερμής στη μεγαλύτερη ανατολική αποχή. Ο πλανήτης Ερμής φτάνει στη μεγαλύτερη ανατολική επιμήκυνση 18,7 μοιρών από τον Ήλιο. Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να δείτε τον Ερμή, καθώς θα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του, πάνω από τον ορίζοντα, στον βραδινό ουρανό. Αναζητήστε τον πλανήτη χαμηλά στον δυτικό ουρανό αμέσως μετά τη δύση του ηλίου.

🌕25 Μαρτίου - Πανσέληνος. Η Σελήνη θα βρίσκεται στην απέναντι πλευρά της Γης κι ο Ήλιος θα φωτίζει ολόκληρο τον ορατό σε εμάς δίσκο της. Αυτή η πανσέληνος ήταν γνωστή από τις πρώτες ιθαγενείς φυλές της Αμερικής ως Σελήνη των σκουληκιών επειδή αυτή ήταν η εποχή του χρόνου που το έδαφος άρχιζε να μαλακώνει και οι γαιοσκώληκες επανεμφανίζονταν

🌘25 Μαρτίου - Ημερήσια Έκλειψη Σελήνης. Μια μισή έκλειψη Σελήνης συμβαίνει όταν η Σελήνη διέρχεται από τη μερική σκιά της Γης, ή τη μισή σκιά της Γης. Κατά τη διάρκεια αυτού του τύπου έκλειψης η Σελήνη θα σκουρήνει ελαφρά αλλά όχι εντελώς. Η έκλειψη θα είναι ορατή σε όλη τη Βόρεια Αμερική, το Μεξικό, την Κεντρική Αμερική και τη Νότια Αμερική. Στην Ελλάδα δεν θα είναι λογικά ορατή αφού θα συμβεί στις 9:13 (ώρα Ελλάδας) το πρωί.

🌌1 Απριλίου - Παρατήρηση Γαλαξιών. Αυτή είναι η καλύτερη νύχτα για παρατήρηση με τηλεσκόπιο του γαλαξία Sombrero (M104) που είναι από τους ομορφότερους κοντινότερους γαλαξίες στον ουρανό και βρίσκεται στον αστερισμό της Παρθένου. Ξεχωριστά χαρακτηριστικά του είναι ο λαμπρός πυρήνας του, το ασυνήθιστα μεγάλο κεντρικό εξόγκωμα του και μία έντονη σκοτεινή λωρίδα σκόνης στον εμφανιζόμενο υπό μεγάλη κλίση δίσκο του.

🟡🔵🪐🔴4 Απριλίου - Ευθυγράμμιση 4 πλανητών (σύνοδος). Στον πρωινό ουρανό, μία ώρα πριν την ανατολή, η Αφροδίτη, ο Ποσειδώνας, ο Κρόνος κι ο Άρης θα ευθυγραμμιστούν στους αστερισμούς Ιχθύων & Υδροχόου.

🌑8 Απριλίου - Νέα Σελήνη. Η Σελήνη θα βρίσκεται στην ίδια πλευρά της Γης με τον Ήλιο και δεν θα είναι ορατή στον νυχτερινό ουρανό. Η φάση αυτή θα συμβεί χρονικά στις 21:21 ώρα Ελλάδας. Η νύχτα της Νέας Σελήνης είναι η καλύτερη νύχτα του μήνα για να παρατηρήσετε αμυδρά αντικείμενα, όπως γαλαξίες και αστρικά σμήνη, επειδή δεν υπάρχει σεληνόφως που να παρεμβαίνει.

🔆8 Απριλίου - Ολική Έκλειψη Ηλίου. Μια ολική έκλειψη Ηλίου συμβαίνει όταν το φεγγάρι μπλοκάρει εντελώς τον Ήλιο, αποκαλύπτοντας την όμορφη εξωτερική ατμόσφαιρα του Ήλιου, γνωστή ως στέμμα. Το μονοπάτι της ολότητας αυτής της έκλειψης θα ξεκινήσει στον Ειρηνικό Ωκεανό και θα κινηθεί σε μέρη του Μεξικού και των ανατολικών Ηνωμένων Πολιτειών και της Νέας Σκωτίας. Η ολική έκλειψη θα είναι ορατή σε μέρη του Τέξας, του Αρκάνσας, του Μιζούρι, του Ιλινόις, της Ιντιάνα, του Κεντάκι, του Οχάιο, της Πενσυλβάνια, της Νέας Υόρκης, του Βερμόντ, του Νιού Χάμσαϊρ και του Μέιν, των ΗΠΑ. Το φαινόμενο κορυφώνεται στις 21:17 ώρα Ελλάδας.

☄️8-21 Απριλίου - Διέλευση κομήτη. Ένας γιγαντιαίος κομήτης, τρεις φορές το μέγεθος του Έβερεστ, ο 12P/Pons-Brooks, θα κατευθύνθεί προς το εσωτερικό του ηλιακού συστήματος. Ο κρυο-ηφαιστειακός κομήτης, που αποτελείται κυρίως από πάγο, σκόνη και αέριο, υπέστη πολλαπλές εκρήξεις το 2023 και εξέπληξε τους αστρονόμους με την ταχεία αύξηση της φωτεινότητάς του. Κατά τη διάρκεια της ολικής έκλειψης Ηλίου στις 8 Απριλίου, ο κομήτης θα είναι πιθανώς ορατός με κιάλια ή ακόμη και με γυμνό μάτι προσφέροντας ένα αξέχαστο ουράνιο θέαμα. Αναζητήστε τον στον ουρανό και στις 12 Απριλίου, όταν ο κομήτης θα φαίνεται να περνά από τον φωτεινό Δία, και στις 21 Απριλίου, όταν ο κομήτης θα φθάσει στο κοντινότερο σημείο του στον Ήλιο και μπορεί να γίνει ακόμη πιο φωτεινός.

🌌15 Απριλίου - Παρατήρηση Γαλαξιών. Η 15η Απριλίου είναι η καλύτερη νύχτα για παρατήρηση με τηλεσκόπιο των Whirlpool Galaxy (M51) και Southern Pinwheel Galaxy (M83) που είναι από τους ομορφότερους κοντινότερους γαλαξίες στον ουρανό. Ο πρώτος βρίσκεται στον αστερισμό των Θηρευτικών Κυνών στο βόρειο ημισφαίριο του ουρανού, ενώ ο δεύτερος βρίσκεται στον αστερισμό της Ύδρας και είναι ένας από τους πλησιέστερους και λαμπρότερους ραβδωτούς σπειροειδείς γαλαξίες στον ουρανό, ο οποίος φαίνεται και με κιάλια.

🌠22 Απριλίου - Βροχή μετεωριτών ''Λυρίδες''. Οι Λυρίδες είναι μια μέση βροχή μετεωριτών, που συνήθως παράγει περίπου 20 μετεωρίτες την ώρα στο αποκορύφωμά της. Παράγεται από τα σωματίδια σκόνης που άφησε πίσω του ο κομήτης C/1861 G1 Thatcher, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1861. Η βροχή διαρκεί ετησίως από τις 16 έως τις 25 Απριλίου. Κορυφώνεται φέτος τη νύχτα της 22ας και το πρωί της 23ης. Αυτοί οι μετεωρίτες μπορούν μερικές φορές να δημιουργήσουν φωτεινά ίχνη σκόνης που διαρκούν αρκετά δευτερόλεπτα. Δυστυχώς, η λάμψη της πανσελήνου θα μπλοκάρει όλους εκτός από τους φωτεινότερους μετεωρίτες φέτος. Αλλά αν είστε υπομονετικοί, μπορεί να είστε σε θέση να δείτε αρκετούς. Η καλύτερη θέαση θα είναι από σκοτεινή τοποθεσία μετά τα μεσάνυχτα. Οι μετεωρίτες θα ακτινοβολούν από τον αστερισμό της Λύρας, αλλά μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στον ουρανό.

🌕23 Απριλίου - Πανσέληνος. Η Σελήνη θα βρίσκεται στην απέναντι πλευρά της Γης κι ο Ήλιος θα φωτίζει ολόκληρο τον ορατό σε εμάς δίσκο της. Αυτή η πανσέληνος ήταν γνωστή από τις πρώτες φυλές των ιθαγενών της Αμερικής ως Ροζ Σελήνη επειδή σηματοδότησε την εμφάνιση του ροζ βρύου, ή του άγριου άνθους φλοξ, που είναι ένα από τα πρώτα ανοιξιάτικα λουλούδια. Αυτό το φεγγάρι ήταν επίσης γνωστό ως Φεγγάρι που φυτρώνει το χόρτο ή το φεγγάρι του αυγού. Πολλές παράκτιες φυλές το ονόμασαν Φεγγάρι των Ψαριών, επειδή αυτή ήταν η εποχή που πολλά ψάρια γεννούσαν.

🌠6-7 Μαΐου - Βροχή μετεωριτών ''Ήτα Υδροχοίδες''. Οι Eta Aquarids (όπως λέγεται στα Αγγλικά) είναι μια βροχή ικανή να παράγει έως και 60 μετεωρίτες την ώρα στο αποκορύφωμά της. Το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας παρατηρείται στο νότιο ημισφαίριο. Στο βόρειο ημισφαίριο, ο ρυθμός μπορεί να φτάσει περίπου τα 30 μετέωρα την ώρα. Παράγεται από σωματίδια σκόνης που άφησε πίσω του ο κομήτης του Halley, ο οποίος παρατηρείται από την αρχαιότητα. Το ντους διαρκεί ετησίως από τις 19 Απριλίου έως τις 28 Μαΐου. Κορυφώνεται φέτος τη νύχτα της 6ης Μαΐου και το πρωί της 7ης Μαΐου. Το σχεδόν νέο φεγγάρι σημαίνει σκοτεινούς ουρανούς, οπότε θα έχουνε μια εξαιρετική παράσταση φέτος. Η καλύτερη προβολή θα είναι από σκοτεινή τοποθεσία μετά τα μεσάνυχτα. Οι μετεωρίτες θα ακτινοβολούν από τον αστερισμό του Υδροχόου, αλλά μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στον ουρανό.

🌑8 Μαΐου - Νέα Σελήνη. Η Σελήνη θα βρίσκεται στην ίδια πλευρά της Γης με τον Ήλιο και δεν θα είναι ορατή στον νυχτερινό ουρανό. Η φάση αυτή θα συμβεί χρονικά στις 6:22 ώρα Ελλάδας. Η νύχτα της Νέας Σελήνης είναι η καλύτερη νύχτα του μήνα για να παρατηρήσετε αμυδρά αντικείμενα, όπως γαλαξίες και αστρικά σμήνη, επειδή δεν υπάρχει σεληνόφως που να παρεμβαίνει.

🍪9 Μαΐου - Ερμής στη μεγαλύτερη δυτική αποχή. Ο πλανήτης Ερμής φτάνει στη μεγαλύτερη δυτική επιμήκυνση 26,4 μοιρών από τον Ήλιο. Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να τον δείτε, καθώς θα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του ορίζοντα στον πρωινό ουρανό. Αναζητήστε τον πλανήτη χαμηλά στον ανατολικό ουρανό λίγο πριν την ανατολή του ηλίου.

🌕23 Μαΐου - Πανσέληνος. Η Σελήνη θα βρίσκεται στην απέναντι πλευρά της Γης κι ο Ήλιος θα φωτίζει ολόκληρο τον ορατό σε εμάς δίσκο της. Αυτή η πανσέληνος ήταν γνωστή από τις πρώτες φυλές των ιθαγενών της Αμερικής ως Φεγγάρι των λουλουδιών επειδή αυτή ήταν η εποχή του χρόνου που τα ανοιξιάτικα λουλούδια εμφανίζονταν σε αφθονία. Αυτό το φεγγάρι ήταν επίσης γνωστό ως το φεγγάρι της φύτευσης του καλαμποκιού και το φεγγάρι του γάλακτος.

☄️2 Ιουνίου - Διέλευση κομήτη. Στη κοντινότερη απόσταση από τη Γη θα βρεθεί ο κομήτης 12P/Pons-Brooks αν επιβιώσει μετά την περιφορά του γύρω από τον ήλιο, οπότε θα βρίσκεται και σε μέγιστη λαμπρότητα για να τον παρατηρήσετε. 

🌑6 Ιουνίου - Νέα Σελήνη. Η Σελήνη θα βρίσκεται στην ίδια πλευρά της Γης με τον Ήλιο και δεν θα είναι ορατή στον νυχτερινό ουρανό. Η φάση αυτή θα συμβεί χρονικά στις 15:38 ώρα Ελλάδας. Η νύχτα της Νέας Σελήνης είναι η καλύτερη νύχτα του μήνα για να παρατηρήσετε αμυδρά αντικείμενα, όπως γαλαξίες και αστρικά σμήνη, επειδή δεν υπάρχει σεληνόφως που να παρεμβαίνει.

🌎20 Ιουνίου - Ηλιοστάσιο Ιουνίου. Το ηλιοστάσιο του Ιουνίου φέτος θα συμβεί στις 20 Ιουνίου, στις 23:46 ώρα Ελλάδας. Ο Βόρειος Πόλος της γης θα έχει κλίση προς τον Ήλιο, ο οποίος θα έχει φτάσει στη βορειότερη θέση του στον ουρανό και θα βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον Τροπικό του Καρκίνου στις 23,44 μοίρες βόρειου γεωγραφικού πλάτους. Αυτή είναι η πρώτη μέρα του καλοκαιριού (θερινό ηλιοστάσιο) στο βόρειο ημισφαίριο της Γης και η πρώτη ημέρα του χειμώνα (χειμερινό ηλιοστάσιο) στο νότιο ημισφαίριο.

🌕22 Ιουνίου - Πανσέληνος. Η Σελήνη θα βρίσκεται στην απέναντι πλευρά της Γης κι ο Ήλιος θα φωτίζει ολόκληρο τον ορατό σε εμάς δίσκο της. Το ολόγιομο φεγγάρι θα εμφανιστεί ακριβώς στις 04:09 ξημερώματα ώρα Ελλάδας.

🌑6 Ιουλίου - Νέα Σελήνη. Η Σελήνη θα βρίσκεται στην ίδια πλευρά της Γης με τον Ήλιο και δεν θα είναι ορατή στον νυχτερινό ουρανό. Η φάση αυτή θα συμβεί χρονικά στις 01:57 ώρα Ελλάδας, ξημερώματα της 6ης Ιουλίου. Η νύχτα της Νέας Σελήνης είναι η καλύτερη νύχτα του μήνα για να παρατηρήσετε αμυδρά αντικείμενα, όπως γαλαξίες και αστρικά σμήνη, επειδή δεν υπάρχει σεληνόφως που να παρεμβαίνει.

🌕21 Ιουλίου - Πανσέληνος. Η Σελήνη θα βρίσκεται στην απέναντι πλευρά της Γης κι ο Ήλιος θα φωτίζει ολόκληρο τον ορατό σε εμάς δίσκο της. Αυτή η πανσέληνος ήταν γνωστή από τις πρώτες ιθαγενείς φυλές της Αμερικής ως φεγγάρι των ελαφιών, επειδή στα αρσενικά ελάφια μεγάλωναν τα νέα τους κέρατα αυτή την εποχή του χρόνου. Αυτό το φεγγάρι ήταν επίσης γνωστό και ως το φεγγάρι των κεραυνών.

🍪22 Ιουλίου - Ερμής στη μεγαλύτερη ανατολική αποχή. Ο πλανήτης Ερμής φτάνει στη μεγαλύτερη ανατολική επιμήκυνση των 26,9 μοιρών από τον Ήλιο. Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να τον δείτε, καθώς θα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του, πάνω από τον ορίζοντα, στον βραδινό ουρανό. Αναζητήστε τον πλανήτη χαμηλά στον δυτικό ουρανό αμέσως μετά τη δύση του ηλίου.

🌠28-29 Ιουλίου - Βροχή μετεωριτών ''Δέλτα Υδροχοίδες''. οΙ Delta Aquarids (όπως λέγονται στα Αγγλικά) είναι μια βροχή μετεωριτών που μπορεί να παράγει έως και 20 μετεωρίτες την ώρα στο αποκορύφωμά της. Παράγεται από συντρίμμια που άφησαν πίσω τους οι κομήτες Marsden και Kracht. Η βροχή διαρκεί ετησίως από τις 12 Ιουλίου έως τις 23 Αυγούστου. Κορυφώνεται φέτος τη νύχτα της 28ης Ιουλίου έως το πρωί της 29ης Ιουλίου. Το δεύτερο τέταρτο της Σελήνης θα μπλοκάρει πολλούς από τους πιο αμυδρούς μετεωρίτες φέτος. Αλλά αν είστε υπομονετικοί, θα μπορέσετε να δείτε αρκετούς. Η καλύτερη θέαση θα είναι από σκοτεινή τοποθεσία μετά τα μεσάνυχτα. Οι μετεωρίτες θα ακτινοβολούν από τον αστερισμό του Υδροχόου, αλλά μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στον ουρανό.

🌑4 Αυγούστου - Νέα Σελήνη. Η Σελήνη θα βρίσκεται στην ίδια πλευρά της Γης με τον Ήλιο και δεν θα είναι ορατή στον νυχτερινό ουρανό. Η φάση αυτή θα συμβεί χρονικά στις 14:13 ώρα Ελλάδας. Η νύχτα της Νέας Σελήνης είναι η καλύτερη νύχτα του μήνα για να παρατηρήσετε αμυδρά αντικείμενα, όπως γαλαξίες και αστρικά σμήνη, επειδή δεν υπάρχει σεληνόφως που να παρεμβαίνει.

🌠12-13 Αυγούστου - Βροχή μετεωριτών ''Περσείδες''. Οι Περσείδες είναι μια από τις καλύτερες βροχές μετεωριτών για παρατήρηση, παράγοντας έως και 60 μετεωρίτες την ώρα στο αποκορύφωμά της. Παράγεται από τον κομήτη Swift-Tuttle, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1862. Η βροχή διαρκεί ετησίως από τις 17 Ιουλίου έως τις 24 Αυγούστου. Κορυφώνεται φέτος τη νύχτα της 12ης έως το πρωί της 13ης Αυγούστου. Το πρώτο τέταρτο της Σελήνης θα μπλοκάρει μερικούς από τους πιο αχνούς μετεωρίτες νωρίς το βράδυ. Αλλά η Σελήνη θα δύσει λίγο μετά τα μεσάνυχτα αφήνοντας σκοτεινούς ουρανούς για μια εξαιρετική οπτική έως νωρίς το πρωί. Η καλύτερη θέαση θα είναι από σκοτεινή τοποθεσία μετά τα μεσάνυχτα. Οι μετεωρίτες θα ακτινοβολούν από τον αστερισμό του Περσέα, αλλά μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στον ουρανό.

🌕19 Αυγούστου - Πανσέληνος, Μπλε Σελήνη. Η Σελήνη θα βρίσκεται στην απέναντι πλευρά της Γης κι ο Ήλιος θα φωτίζει ολόκληρο τον ορατό σε εμάς δίσκο της. Αυτή η πανσέληνος ήταν γνωστή από τις πρώτες ιθαγενείς αμερικανικές φυλές ως το φεγγάρι του Οξύρρυγχου επειδή τα μεγάλα αυτά ψάρια των μεγάλων λιμνών αλιεύονταν πιο εύκολα αυτή την εποχή του χρόνου. Συνήθως υπάρχουν μόνο τρεις πανσέληνους σε κάθε εποχή του χρόνου. Αλλά δεδομένου ότι η πανσέληνος εμφανίζεται κάθε 29,53 ημέρες, περιστασιακά μια εποχή θα περιέχει 4 πανσελήνους. Η επιπλέον πανσέληνος της εποχής είναι γνωστή ως μπλε φεγγάρι. Τα μπλε φεγγάρια εμφανίζονται κατά μέσο όρο μία φορά κάθε 2,7 χρόνια.

🌑3 Σεπτεμβρίου - Νέα Σελήνη. Η Σελήνη θα βρίσκεται στην ίδια πλευρά της Γης με τον Ήλιο και δεν θα είναι ορατή στον νυχτερινό ουρανό. Η φάση αυτή θα συμβεί χρονικά στις 04:55 ώρα Ελλάδας. Η νύχτα της Νέας Σελήνης είναι η καλύτερη νύχτα του μήνα για να παρατηρήσετε αμυδρά αντικείμενα, όπως γαλαξίες και αστρικά σμήνη, επειδή δεν υπάρχει σεληνόφως που να παρεμβαίνει.

🍪5 Σεπτεμβρίου - Ερμής στη μεγαλύτερη δυτική αποχή. Ο πλανήτης Ερμής φτάνει στη μεγαλύτερη δυτική επιμήκυνση των 18,1 μοιρών από τον Ήλιο. Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να τον δείτε, καθώς θα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του, πάνω από τον ορίζοντα, στον πρωινό ουρανό. Αναζητήστε τον πλανήτη χαμηλά στον ανατολικό ουρανό λίγο πριν την ανατολή του ηλίου.

🪐8 Σεπτεμβρίου - Κρόνος σε αντίθεση. Ο πλανήτης Κρόνος θα βρίσκεται στην πλησιέστερη προσέγγισή του στη Γη και θα φωτίζεται ολόκληρος από τον Ήλιο. Θα είναι πιο φωτεινός από κάθε άλλη εποχή του χρόνου και θα είναι ορατή όλη τη νύχτα. Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να τον δείτε ή να φωτογραφίσετε αυτόν ή τα φεγγάρια του. Ένα μεσαίου μεγέθους ή μεγαλύτερο τηλεσκόπιο θα σας επιτρέψει να δείτε ακόμα και τους δακτυλίους του, όπως και μερικά από τα φωτεινότερα φεγγάρια του.

🌕18 Σεπτεμβρίου - Υπερ-Πανσέληνος. Η Σελήνη θα βρίσκεται στην απέναντι πλευρά της Γης κι ο Ήλιος θα φωτίζει ολόκληρο τον ορατό σε εμάς δίσκο της. Αυτή η Πανσέληνος είναι επίσης η πρώτη από τις τρεις υπερπανσέληνες για το 2024, αφού θα κάνει την πιο κοντινή της προσέγγιση στη Γη και μπορεί να φαίνεται ελαφρώς μεγαλύτερη και φωτεινότερη απ'το συνηθισμένο. Ολόγιομο το φεγγάρι θα είναι ακριβώς στις 05:36 ξημερώματα ώρα Ελλάδας. Αυτή η πανσέληνος ήταν γνωστή από τις πρώτες ιθαγενείς αμερικανικές φυλές ως η Σελήνη της Συγκομιδής ή η Σελήνη του καλαμποκιού επειδή το καλαμπόκι συλλέγεται αυτή την εποχή του χρόνου.

🌘18 Σεπτεμβρίου - Μερική Έκλειψη Σελήνης. Μια μερική έκλειψη Σελήνης συμβαίνει όταν ένα μέρος της Σελήνης σκουραίνει καθώς θα κινείται πανω της η σκιά της Γης. Η έκλειψη θα είναι ορατή στο μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Αμερικής, στο Μεξικό, στην Κεντρική Αμερική, στη Νότια Αμερική, στον Ατλαντικό Ωκεανό και στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και της Αφρικής. Το φαινόμενο κορυφώνεται στις 5:44 ώρα Ελλάδας.

🔵20 Σεπτεμβρίου - Ποσειδώνας σε αντίθεση. Ο γαλάζιος γίγαντας πλανήτης θα πλησιάζει στη Γη και το πρόσωπό του θα φωτίζεται πλήρως από τον Ήλιο. Θα είναι πιο φωτεινό από κάθε άλλη εποχή του χρόνου και θα είναι ορατός όλη τη νύχτα. Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να δείτε και να τον φωτογραφίσετε μέσα από τα τηλεσκόπια σας. Λόγω της ακραίας απόστασής του από τη Γη, θα εμφανίζεται μόνο ως μια μικροσκοπική μπλε κουκκίδα σε όλα εκτός από τα πιο ισχυρά τηλεσκόπια.

🌏22 Σεπτεμβρίου - Ισημερία Σεπτεμβρίου. Στην ισημερία του Σεπτεμβρίου ο Ήλιος θα λάμψει απευθείας στον ισημερινό και θα υπάρχουν σχεδόν ίσες ποσότητες ημέρας και νύχτας σε όλο τον κόσμο. Αυτή είναι επίσης η πρώτη ημέρα του φθινοπώρου (φθινοπωρινή ισημερία) στο βόρειο ημισφαίριο και η πρώτη ημέρα της άνοιξης (εαρινή ισημερία) στο νότιο ημισφαίριο της Γης.

🌌1 Οκτωβρίου - Παρατήρηση Γαλαξιών.Αυτή είναι η καλύτερη νύχτα για παρατήρηση με τηλεσκόπιο ή κιάλια του γαλαξία της Ανδρομέδας (M31) που είναι ο πιο κοντινός γαλαξίας στον δικό μας. Ο Γαλαξίας της Ανδρομέδας είναι ένας σπειροειδής γαλαξίας στον αστερισμό της Ανδρομέδας, στον οποίο αστερισμό οφείλει και το όνομά του. Κατέχει επίσης κι ένα αξιοσημείωτο ρεκόρ, αφού είναι το πιο απομακρυσμένο αντικείμενο εύκολα ορατό και με γυμνό μάτι, καθώς έχει φαινόμενο μέγεθος 3,4.

🌑2 Οκτωβρίου - Νέα Σελήνη. Η Σελήνη θα βρίσκεται στην ίδια πλευρά της Γης με τον Ήλιο και δεν θα είναι ορατή στον νυχτερινό ουρανό. Η φάση αυτή θα συμβεί χρονικά στις 09:49 ώρα Ελλάδας. Η νύχτα της Νέας Σελήνης είναι η καλύτερη νύχτα του μήνα για να παρατηρήσετε αμυδρά αντικείμενα, όπως γαλαξίες και αστρικά σμήνη, επειδή δεν υπάρχει σεληνόφως που να παρεμβαίνει.

🔆2 Οκτωβρίου - Δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου. Μια δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου συμβαίνει όταν η Σελήνη είναι πολύ μακριά από τη Γη για να καλύψει πλήρως τον Ήλιο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα δακτυλίδι φωτός γύρω από τη σκοτεινή Σελήνη. Το μονοπάτι της έκλειψης θα ξεκινήσει στον Ειρηνικό Ωκεανό στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Αμερικής και θα κινηθεί σε περιοχές της νότιας Χιλής και της Αργεντινής. Δεν θα είναι ορατή στην Ελλάδα, αλλά μπορείτε να τη δείτε ζωντανά μέσα από το κανάλι της NASA στο YouTube. Το φαινόμενο κορυφώνεται στις 21:45 ώρα Ελλάδας.

🌠7 Οκτωβρίου - Βροχή μετεωριτών ''Δρακωντίδες''. Οι Draconids (όπως λέγονται στα Αγγλικά) είναι μια μικρή βροχή μετεωριτών που παράγει μόνο έως 10 μετεωρίτες την ώρα. Παράγεται από κόκκους σκόνης που άφησε πίσω του ο κομήτης 21P Giacobini-Zinner, ο οποίος ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1900. Η καλύτερη θέαση τους γίνεται νωρίς το βράδυ από σκοτεινή τοποθεσία μακριά από τα φώτα της πόλης. Η βροχή ετησίως εμφανίζεται στις 6-10 Οκτωβρίου και κορυφώνεται το βράδυ της 7ης. Το δεύτερο τέταρτο της σελήνης θα εξασφαλίσει σκοτεινούς ουρανούς νωρίς το βράδυ που θα βοηθήσουν στην παρατήρηση. Οι μετεωρίτες θα ακτινοβολούν από τον αστερισμό του Δράκου, αλλά μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στον ουρανό.

☄️12  Οκτωβρίου - Διέλευση κομήτη. Στη κοντινότερη απόσταση από τη Γη θα βρεθεί ο πρασινωπός κομήτης C/2023 A3 (Tsuchinshan-Atlas), οπότε θα βρίσκεται και σε μέγιστη λαμπρότητα για να τον παρατηρήσετε. Ο C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS) είναι ένας κομήτης από το νέφος του Oort που ανακαλύφθηκε από το Παρατηρητήριο Purple Mountain στις 9 Ιανουαρίου του 2023.

🌕17 Οκτωβρίου - Υπερ-Πανσέληνος. Η Σελήνη θα βρίσκεται στην απέναντι πλευρά της Γης κι ο Ήλιος θα φωτίζει ολόκληρο τον ορατό σε εμάς δίσκο της. Αυτή η Πανσέληνος είναι επίσης η δεύτερη από τις τρεις υπερπανσέληνες για το 2024, αφού θα ξανακάνει την πιο κοντινή της προσέγγιση στη Γη και μπορεί να φαίνεται ελαφρώς μεγαλύτερη και φωτεινότερη απ'το συνηθισμένο. Αυτή η πανσέληνος ήταν γνωστή από τις πρώτες φυλές των ιθαγενών της Αμερικής ως φεγγάρι του κινηγιού. Αυτό το φεγγάρι είναι επίσης γνωστό κι ως η Ματωμένη Σελήνη.

🌠21-22 Οκτωβρίου - Βροχή μετεωριτών ''Ωριωνίδες''. Οι Orionids (όπως λέγονται στα Αγγλικά) είναι μια βροχή μετεωριτών που παράγει έως και 20 μετεωρίτες την ώρα στο αποκορύφωμά της. Παράγεται από κόκκους σκόνης που άφησε πίσω του ο κομήτης του Halley, ο οποίος είναι γνωστός από την αρχαιότητα. Η βροχή διαρκεί ετησίως από τις 2 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου, ενώ κορυφώνεται φέτος τη νύχτα της 21ης Οκτωβρίου έως το πρωί της 22ας. Το φεγγάρι που φθίνει θα μπλοκάρει τους περισσότερους από τους πιο αχνούς μετεωρίτες φέτος, αλλά αν είστε υπομονετικοί, θα μπορέσετε να δείτε αρκετούς. Η καλύτερη προβολή θα είναι από σκοτεινή τοποθεσία μετά τα μεσάνυχτα. Οι μετεωρίτες θα ακτινοβολούν από τον αστερισμό του Ωρίωνα, αλλά μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στον ουρανό.

🌑1 Νοεμβρίου - Νέα Σελήνη. Η Σελήνη θα βρίσκεται στην ίδια πλευρά της Γης με τον Ήλιο και δεν θα είναι ορατή στον νυχτερινό ουρανό. Η φάση αυτή θα συμβεί χρονικά στις 14:47 ώρα Ελλάδας. Η νύχτα της Νέας Σελήνης είναι η καλύτερη νύχτα του μήνα για να παρατηρήσετε αμυδρά αντικείμενα, όπως γαλαξίες και αστρικά σμήνη, επειδή δεν υπάρχει σεληνόφως που να παρεμβαίνει.

🌠4-5 Νοεμβρίου - Βροχή μετεωριτών ''Ταυρίδες''. Οι Ταυρίδες είναι μια μικρή βροχή μετεωριτών που παράγει μόνο περίπου 5-10 μετεωρίτες την ώρα. Αποτελείται από δύο ξεχωριστές οδούς. Η πρώτη παράχθηκε από κόκκους σκόνης που άφησε πίσω του ο 2004 TG10 και η δεύτερη από τα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο Comet 2P Encke. Η βροχή διαρκεί ετησίως από τις 7 Σεπτεμβρίου έως τις 10 Δεκεμβρίου και κορυφώνεται φέτος τη νύχτα της 4ης Νοεμβρίου. Το πρώτο τέταρτο της Σελήνης θα μπλοκάρει τους πιο αμιδρούς μετεωρίτες φέτος, αλλά άν είστε αρκετά υπομονετικοί, μπορεί να δείτε κάποιον πολύ φωτεινό. Η καλύτερη θέαση θα είναι λίγο μετά τα μεσάνυχτα από σκοτεινή τοποθεσία μακριά από τα φώτα της πόλης. Οι μετεωρίτες θα ακτινοβολούν από τον αστερισμό του Ταύρου, αλλά μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στον ουρανό.

🌕15 Νοεμβρίου - Υπερ-Πανσέληνος. Η Σελήνη θα βρίσκεται στην απέναντι πλευρά της Γης κι ο Ήλιος θα φωτίζει ολόκληρο τον ορατό σε εμάς δίσκο της. Αυτή η Πανσέληνος είναι επίσης η τρίτη από τις τρεις υπερπανσέληνες για το 2024, αφού θα ξανακάνει την πιο κοντινή της προσέγγιση στη Γη και μπορεί να φαίνεται ελαφρώς μεγαλύτερη και φωτεινότερη απ'το συνηθισμένο. Ολόγιομο το φεγγάρι στην Ελλάδα θα είναι λίγο μετά τα μεσάνυχτα της επόμενης. Αυτή η πανσέληνος ήταν γνωστή από τις πρώτες ιθαγενείς αμερικανικές φυλές ως το φεγγάρι του κάστορα, επειδή αυτή ήταν η εποχή του χρόνου που στήνονταν οι παγίδες του κάστορα πριν παγώσουν οι βάλτοι και τα ποτάμια. Ήταν επίσης γνωστή ως παγερό φεγγάρι ή το σκοτεινό φεγγάρι.

🍪16 Νοεμβρίου - Ο Ερμής στη μεγαλύτερη ανατολική αποχή. Ο πλανήτης Ερμής φτάνει στη μεγαλύτερη ανατολική επιμήκυνση 22,5 μοιρών από τον Ήλιο. Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να τον δείτε, καθώς θα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του, πάνω από τον ορίζοντα, στον βραδινό ουρανό. Αναζητήστε τον πλανήτη χαμηλά στον δυτικό ουρανό αμέσως μετά τη δύση του ηλίου.

🟢17 Νοεμβρίου - Ο Ουρανός σε αντίθεση. Ο γαλαζοπράσινος πλανήτης θα βρίσκεται στην πλησιέστερη προσέγγισή του στη Γη και το πρόσωπό του θα φωτίζεται πλήρως από τον Ήλιο. Θα είναι πιο φωτεινός από κάθε άλλη εποχή του χρόνου και αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να τον δείτε με το τηλεσκόπιο σας. Λόγω της απόστασής του, θα εμφανίζεται σαν μια μικροσκοπική γαλαζοπράσινη κουκκίδα.

🌠17-18 Νοεμβρίου - Βροχή μετεωριτών ''Λεωνίδες''. Οι Λεωνίδες είναι μια βροχή, που παράγει έως και 15 μετεωρίτες την ώρα στο αποκορύφωμά της. Αυτή η βροχή είναι μοναδική στο ότι έχει μια κυκλωνική αιχμή περίπου κάθε 33 χρόνια όπου μπορούν να φανούν εκατοντάδες μετεωρίτες ανά ώρα. Τελευταία φορά συνέβη το 2001 και επόμενη θα συμβεί το 2034. Οι Λεωνίδες παράγονται από κόκκους σκόνης που άφησε πίσω του ο κομήτης Tempel-Tuttle, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1865. Η βροχή διαρκεί ετησίως από τις 6 έως τις 30 Νοεμβρίου και κορυφώνεται φέτος το βράδυ της 17ης και το πρωί της 18ης. Δυστυχώς, η ''σχεδόν'' πανσέληνος θα μπλοκάρει όλους εκτός από τους φωτεινότερους μετεωρίτες φέτος. Εάν είστε υπομονετικοί όμως, μπορεί να είστε σε θέση να δείτε μερικούς. Η καλύτερη προβολή θα είναι από σκοτεινή τοποθεσία μετά τα μεσάνυχτα, μακρυά από τα φώτα των πόλεων. Οι μετεωρίτες θα ακτινοβολούν από τον αστερισμό του Λέοντα, αλλά μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στον ουρανό.

🌑1 Δεκεμβρίου - Νέα Σελήνη. Η Σελήνη θα βρίσκεται στην ίδια πλευρά της Γης με τον Ήλιο και δεν θα είναι ορατή στον νυχτερινό ουρανό. Η φάση αυτή θα συμβεί χρονικά στις 8:21 ώρα Ελλάδας. Η νύχτα της Νέας Σελήνης είναι η καλύτερη νύχτα του μήνα για να παρατηρήσετε αμυδρά αντικείμενα, όπως γαλαξίες και αστρικά σμήνη, επειδή δεν υπάρχει σεληνόφως που να παρεμβαίνει.

🟠7 Δεκεμβρίου - Ο Δίας σε αντίθεση. Ο μεγαλύτερος πλανήτης του συστήματός μας θα βρίσκεται στην πιο κοντινή του προσέγγιση στη Γη και το πρόσωπό του θα φωτίζεται πλήρως από τον Ήλιο. Θα είναι πιο φωτεινός από κάθε άλλη εποχή του χρόνου και αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να τον δείτε και να φωτογραφίσετε τα φεγγάρια του. Ένα μεσαίου μεγέθους τηλεσκόπιο θα σας δείξει μερικές από τις λεπτομέρειες στις ζώνες νεφών του και τα τέσσερα μεγαλύτερα φεγγάρια του, που εμφανίζονται ως φωτεινές κουκκίδες και στις δύο πλευρές του πλανήτη. Τα φεγγάρια του θα είναι ορατά και με κιάλια.

🌠13-14 Δεκεμβρίου - Βροχή μετεωριτών ''Διδυμίδες''. Οι Geminids (όπως αναφέρονται στα αγγλικά) είναι ο βασιλιάς των βροχών των μετεωριτών. Θεωρείται από πολλούς ως η καλύτερη βροχή στους ουρανούς, που παράγει έως και 120 πολύχρωμους μετεωρίτες την ώρα στο αποκορύφωμά της. Παράγεται από συντρίμμια που άφησε πίσω του ένας αστεροειδής γνωστός ως 3200 Phaethon, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1982. Η βροχή διαρκεί ετησίως από τις 7 έως τις 17 Δεκεμβρίου και κορυφώνεται φέτος το βράδυ της 13ης και το πρωί της 14ης. Η ''σχεδόν'' πανσέληνος θα μπλοκάρει πολλούς εκτός από τους φωτεινότερους μετεωρίτες φέτος. Αλλά αν είστε υπομονετικοί, θα δείτε αρκετούς. Η καλύτερη προβολή θα είναι από σκοτεινή τοποθεσία μετά τα μεσάνυχτα. Οι μετεωρίτες θα ακτινοβολούν από τον αστερισμό των Διδύμων, αλλά μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στον ουρανό.

🌕15 Δεκεμβρίου - Πανσέληνος. Η Σελήνη θα βρίσκεται στην απέναντι πλευρά της Γης κι ο Ήλιος θα φωτίζει ολόκληρο τον ορατό σε εμάς δίσκο της. Αυτή η πανσέληνος ήταν γνωστή από τις πρώτες ιθαγενείς φυλές της Αμερικής ως η Ψυχρή Σελήνη, επειδή πρωτοεμφανιζόταν ο παγερός αέρας του χειμώνα και οι νύχτες γίνονταν μεγάλες και σκοτεινότερες.

🌍21 Δεκεμβρίου - Ηλιοστάσιο Δεκεμβρίου. Στο ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου ο Νότιος Πόλος της γης θα έχει κλίση προς τον Ήλιο, ο οποίος θα έχει φτάσει στη νοτιότερη θέση του στον ουρανό και θα βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον Τροπικό του Αιγόκερω στις 23,44 μοίρες νότιου γεωγραφικού πλάτους. Αυτή είναι η πρώτη μέρα του χειμώνα (χειμερινό ηλιοστάσιο) στο βόρειο ημισφαίριο και η πρώτη μέρα του καλοκαιριού (θερινό ηλιοστάσιο) στο νότιο ημισφαίριο της Γης.

🌠21-22 Δεκεμβρίου - Βροχή μετεωριτών ''Αρκτίδες''. Οι Αρκτίδες είναι μια μικρή βροχή μετεωριτών που παράγει περίπου 5-10 μετεωρίτες την ώρα. Παράγεται από κόκκους σκόνης που άφησε πίσω του ο κομήτης Tuttle, ο οποίος ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1790. Η βροχή διαρκεί ετησίως από τις 17 έως τις 25 Δεκεμβρίου και κορυφώνεται φέτος το βράδυ της 21ης και το πρωί της 22ας. Το φεγγάρι θα εμποδίσει να δούμε τους πιο αμυδρούς μετεωρίτες φέτος, όμως αν είστε υπομονετικοί, θα δείτε αρκετούς από τους πιο φωτεινούς. Η καλύτερη θέαση θα είναι λίγο μετά τα μεσάνυχτα από σκοτεινή τοποθεσία μακριά από τα φώτα της πόλης. Οι μετεωρίτες θα ακτινοβολούν από τον αστερισμό της Μικρής Άρκτου, αλλά μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στον ουρανό.

🍪25 Δεκεμβρίου - Ερμής στη μεγαλύτερη δυτική αποχή. Ο πλανήτης Ερμής φτάνει στη μεγαλύτερη δυτική επιμήκυνση των 22 μοιρών από τον Ήλιο. Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να τον δείτε, καθώς θα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του, πάνω από τον ορίζοντα, στον πρωινό ουρανό. Αναζητήστε τον πλανήτη χαμηλά στον ανατολικό ουρανό λίγο πριν την ανατολή του ηλίου.

🌑31 Δεκεμβρίου - Νέα Σελήνη. Η Σελήνη θα βρίσκεται στην ίδια πλευρά της Γης με τον Ήλιο και δεν θα είναι ορατή στον νυχτερινό ουρανό. Η φάση αυτή θα συμβεί χρονικά στις 00:27 ώρα Ελλάδας, ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου. Η νύχτα της Νέας Σελήνης είναι η καλύτερη νύχτα του μήνα για να παρατηρήσετε αμυδρά αντικείμενα, όπως γαλαξίες και αστρικά σμήνη, επειδή δεν υπάρχει σεληνόφως που να παρεμβαίνει.