ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΑ PODCASTS, ΤΙΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΜΑΣ, ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Βρείτε επίσης όλα μας τα media, από εδώ: https://linktr.ee/ufogreece

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΡΟΥΚΕΤΕΣ ‘’ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ’’ ΤΗΣ 1ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1946.

Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες του Θανάση Βέμπου, τις οποίες συνέλεξε σχολαστικά από φύλλα εφημερίδων της εποχής, οι περισσότερες εμφανίσεις ''Ghost Rockets'' καταγράφηκαν στη χώρα μας την 1η Σεπτεμβρίου του 1946, δηλαδή 20 μέρες μετά από την μεγάλη έξαρση των αντίστοιχων εμφανίσεων στο Σκανδιναβικό ουρανό.
Τα αντικείμενα της 1ης Σεπτεμβρίου, που περιγράφονταν τις περισσότερες φορές ως "φωτοβολίδες", εξέπεμπαν ένα έντονο λευκό φως και άφηναν από πίσω τους ένα ίχνος καπνού, σαν διάττοντες αστέρες. Δυστυχώς, όλες οι περιγραφές στα δημοσιεύματα των εφημερίδων ήταν πολύ σύντομες και ασαφής, δεδομένου ότι είχαν να κάνουν με ζητήματα εθνικής ασφάλειας, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμο υλικό.
Η κατάσταση ήταν γενικά έκρυθμη εκείνη τη μέρα λόγο και του δημοψηφίσματος που διενεργούσε η νέα κυβέρνηση. Οι πρώτοι πύραυλοι που άρχιζαν να κάνουν την εμφάνιση τους από το απόγευμα, όπως ο πύραυλοι φαντάσματα της Θεσσαλονίκης (εφημερίδα Εμπρός, 6/9/1946) και των Σερρών (εφημερίδα Ακρόπολη, 2/9/1946), δεν τρομοκράτησαν τους πολίτες σαν απόκοσμη θέα, αλλά σαν πιθανή αεροπορική στρατιωτική εχθροπραξία (εφημερίδα Καθημερινή, 1/9/1946?).
Ο πύραυλος φάντασμα της Θεσσαλονίκης παρατηρήθηκε στις 19:15 ερχόμενος από ΒΑ, σε υψόμετρο πάνω από 2.000 μέτρα, ενώ κανένας ήχος από κάποια έκρηξη δεν ακούστηκε μετά την εξαφάνισή του. Όπως και οι φωτεινές ρουκέτες που παρατηρήθηκαν από τρεις Βρετανούς αξιωματικούς, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Reuters στην Αθήνα, και διέσχισαν τον ουρανό πάνω από Σέρρες στις 19:20 ακολουθώντας την ίδια διαδρομή.
Όμως σύμφωνα με τη συνοπτική έκθεση της ''Καθημερινής'', πάνω από τις Σέρρες στις 19:20, πετούσε και ένα αεροσκάφος που άφηνε πίσω του ένα ίχνος καπνού (εφημερίδα Καθημερινή, 1/9/1946?), μία έκθεση που συμπλήρωσε η ''Βραδινή'', γράφοντας για ένα ελληνικό πολεμικό αεροσκάφος, που εντόπισε και άνοιξε πυρ σε έναν από αυτούς τους εχθρικούς πυραύλους (εφημερίδα Βραδινή, 6/9/1946). Μία είδηση που ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε ή διαψεύσθηκε από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
Γενικά εκείνες τις μέρες, υπήρχαν φόβοι ότι στη Μακεδονία επρόκειτο να εισβάλουν κομμουνιστές από τη Γιουγκοσλαβία (το συγκεκριμένο βράδυ ειδικά) όταν κατέστη σαφές ότι οι βασιλόφρονες είχε κερδίσει το δημοψήφισμα.
Ένας ακόμα ανταποκριτής ανέφερε ακόμα μια παράξενη ρουκέτα πριν το δημοψήφισμα, που εντοπίστηκε από την Κατερίνη προς τα Γιαννιτσά, από νότο προς βορρά, κάτι που φάνηκε περίεργο, μιας και πιστευόταν ότι όλα αυτά ήταν κομμουνιστικές ενέργειες (εφημερίδα Εμπρός, 09/06/1946).
Στην ίδια εφημερίδα αναφέρθηκε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας του δημοψηφίσματος πάνω από 300 πύραυλοι ξεκίνησαν από την περιοχή της Καστοριάς, ενώ όταν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος έγιναν γνωστά, υπήρξε αναφορά για ακόμα ένα πύραυλο και ένα αεροπλάνο μας που καταρρίφθηκε στη γείτονα Γιουγκοσλαβία.
Παρ 'όλα αυτά, η Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα εξέδωσε ένα δελτίο τύπου ότι αυτά τα αντικείμενα ήταν ένα είδος φωτοβολίδας, όπως και εντοπίστηκαν στη δυτική Μακεδονία (στις περιοχές των Γρεβενών, Καστοριάς, Νεστορίου, Πτολεμαΐδα, και σε 1-2 χωριά της Φλώρινας), μιας και η εκτόξευση ενός πυραύλου απαιτούσε ειδική υποδομή που -πιθανότατα- απουσίαζε από χώρες που συνόρευαν με την Ελλάδα. Η πρεσβεία επιβεβαίωσε σαν φωτοβολίδες και ότι εμφανίστηκε πάνω από το Όρος Μπέλες, το Όρος Πάικο, τη Κατερίνη και τη Θεσσαλονίκη, άσχετα αν η εξήγηση αυτή δεν ανταποκρινόταν στο ύψος πτήσης και στη ταχύτητα των αντικειμένων.
Σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο της Guardian, ακόμα και ο Βρετανός πρόξενος είχε δει ένα περίεργο φως στον ουρανό εκείνο το βράδυ, το οποίο θεώρησε πιθανό πυροτέχνημα, μιας και ήταν αρκετά κοντά στο έδαφος (Ακαθάριστο σελ. 25).
Στις 7 Σεπτεμβρίου, η εφημερίδα ''Εμπρός'' έγραψε και για 4εις ακόμα '’ρουκέτες'' που παρατηρήθηκαν, κατά τη διάρκεια της νύχτας της 1ης Σεπτεμβρίου, πάνω από την Θεσσαλονίκη, το Σιδηρόκαστρο, τα Γιαννιτσά και τη Κατερίνη.
Παρόμοιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες γράφτηκαν και για παρόμοιες εμφανίσεις εκείνη τη μέρα πάνω από τη Σταυρούπολη, το Παρανέστι, τη Δράμα, τη Ποντοκερασιά, τον Ασκό και την Έδεσσα (Gross σ.25, Ελευθερία 7/9/1946, Ακρόπολη 7/9/1946).

Βασισμένο στην έρευνα του Θανάση Βέμπου: http://www.vembos.gr/Greek_Ghost_Rockets.htm