ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΑ PODCASTS, ΤΙΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΜΑΣ, ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Βρείτε επίσης όλα μας τα media, από εδώ: https://linktr.ee/ufogreece

ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗ ΡΑΔΙΟΚΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΠΛΑΝΗΤΗ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ ΖΩΗ!

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Astronomy, οι ερευνητές Sebastian Pineda και Jackie Villadsen θεωρούν ότι έχουν εντοπίσει έναν βραχώδη εξωπλανήτη ο οποίος εκπέμπει ένα επαναλαμβανόμενο «συνεκτικό» ραδιοφωνικό κύμα που υποδεικνύει ότι θα μπορούσε να φιλοξενεί εξωγήινη ζωή. 

«Η έρευνα για δυνητικά κατοικήσιμους πλανήτες ή ζωή σε άλλα ηλιακά συστήματα εξαρτάται εν μέρει από το να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε εάν βραχώδεις εξωπλανήτες που μοιάζουν με τη Γη έχουν πράγματι μαγνητικά πεδία», αναφέρει ο Joe Pesce, διευθυντής προγράμματος του NSF για το Εθνικό Ραδιοαστρονομικό Παρατηρητήριο.

«Αυτή η έρευνα δείχνει όχι μόνο ότι αυτός ο συγκεκριμένος βραχώδης εξωπλανήτης πιθανότατα έχει μαγνητικό πεδίο, αλλά παρέχει μια πολλά υποσχόμενη μέθοδο για να βρούμε περισσότερα», λέει ο ίδιος. Οι επιστήμονες θεωρούν πως το πρώτο σημάδι της ζωής σε έναν πλανήτη είναι το μαγνητικό του πεδίο, καθώς αυτό αποτρέπει την είσοδο της ακτινοβολίας. Για παράδειγμα, το μαγνητικό πεδίο της Γης είναι αυτό που προστατεύει τη ζωή από την κοσμική ακτινοβολία και τα φορτισμένα σωματίδια που απελευθερώνονται από τον Ήλιο. Αν δεν υπήρχε μαγνητικό πεδίο, η Γη δεν θα μπορούσε να αναπτύξει και να διατηρήσει τη ζωή. Στην περίπτωση του συγκεκριμένου βραχώδη εξωπλανήτη, που ονομάζεται YZ Ceti b, οι ερευνητές θεωρούν από τα ραδιοκύματα που λαμβάνουν, πως θα μπορούσε να έχει το δικό του μαγνητικό πεδίο, επομένως θα ήταν αρκετά πιθανό να φιλοξενεί εξωγήινα όντα.

Το σύστημα του YZ Ceti που βρίσκεται σε απόσταση 12 έτη φωτός από τη Γη, στον αστερισμό του Κήτου, αποτελείται από τρεις πλανήτες που περιφέρονται κοντύτερα της κατοικήσιμης ζώνης του ερυθρού νάνου τύπου Μ στο κέντρο του. Ο πλανήτης YZ Ceti b, όπως αποκαλύπτει και το όνομά του είναι ο δεύτερος πλανήτης του συστήματος αυτού. 

Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά, αφού ανέλυσαν 480 ώρες δεδομένων από το Green Bank Telescope (GBT), το μεγαλύτερο πλήρως κατευθυνόμενο ραδιοτηλεσκόπιο στον κόσμο, στη Δυτική Βιρτζίνια των ΗΠΑ, ανακοίνωσαν πως τα ραδιοσήματα που εντόπισαν από τον YZ Ceti b μοιάζουν τεχνητά, ονομάζοντάς τα «τεχνο-υπογραφές» (technosignatures). Και η έρευνα συνεχίζεται...