ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΑ PODCASTS, ΤΙΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΜΑΣ, ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Βρείτε επίσης όλα μας τα media, από εδώ: https://linktr.ee/ufogreece

ΕΚΤΑΚΤΟ: ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ Α.Τ.Ι.Α. ΣΤΗΝ ΑΛΑΣΚΑ, 10/2/2023.

Νέο θρίλερ εκτυλίχθηκε αυτή την Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου του 2023, στις ΗΠΑ, καθώς μετά την κατάρριψη του κινεζικού μπαλονιού την περασμένη εβδομάδα πάνω από τα εναέρια χωρικά ύδατα της Νότιας Καρολίνα, ήρθε η σειρά νέων ανακοινώσεων για αναχαίτιση ιπτάμενου αντικειμένου άγνωστης προέλευσης, το οποίο καταρρίφθηκε με εντολή Μπάιντεν στα παγωμένα νερά της Αλάσκα.



Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, ανέφερε στους εκπροσώπους του αμερικανικού Τύπου ότι το αντικείμενο εντοπίστηκε να πετά στα 12.000 μέτρα, είχε μέγεθος αντίστοιχο ενός «μικρού αυτοκινήτου» αρκετά μικρότερο από αυτό του κινέζικου μπαλονιού, χωρίς όμως να το ταυτοποιεί σε κάτι γνώριμο. Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι το αντικείμενο ήταν κυλινδρικό, μεταλλικό ασημί, μη επανδρωμένο, ενώ στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι δεν φαινόταν να διέθετε μηχανισμούς παρακολούθησης. 


Σύμφωνα με τον Κίρμπι, το αντικείμενο εντοπίστηκε από ραντάρ εδάφους το βράδυ της Πέμπτης και στάλθηκαν άμεσα αεροσκάφη F-35 για να το ερευνήσουν. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως μετά από μία ολόκληρη μέρα παρατηρήσεων, δεν κατάφεραν να αναγνωρίσουν περί τίνος πρόκειται. Τελικά καταρρίφθηκε στις 13:45 της Παρασκευής από αεροσκάφος F-22 έξω από αμερικανική βάση στην πρωτεύουσα της Αλάσκα, Άνκορατζ. Η κατάρριψη πραγματοποιήθηκε πάνω από μία μεγάλη έκταση πάγου, κάτι που αναμένεται να κάνει ευκολότερη την ανάκτηση των συντριμμιών.
«Το αντικείμενο πετούσε σε υψόμετρο που αποτελούσε εύλογη απειλή για την πολιτική εναέρια κυκλοφορία και ο Πρόεδρος αποφάσισε να το καταρρίψει. Θα παραμείνουμε σε επαγρύπνηση για τον εναέριο χώρο, μα δεν διαθέτουμε ακόμη κάποια πληροφορία που θα μπορούσε να επιβεβαιώσει την προέλευση και τους σκοπούς του αντικειμένου. Αναμένουμε ανάλυση στη συλλογή των συντριμμιών, ώστε να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες», ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αρκέστηκε να σχολιάσει ως «επιτυχή» την επιχείρηση κατάρριψης.
Ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, σχολίασε στο Twitter ότι ενημερώθηκε για την επιχείρηση κατάρριψης του αντικειμένου από τις ΗΠΑ, δηλώνοντας την υποστήριξη της απόφασης. «Οι στρατιωτικές και μυστικές υπηρεσίες του Καναδά και των ΗΠΑ θα συνεργάζονται πάντοτε», σημείωσε. 

Η κατάσταση συναγερμού έληξε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας), μετά τις ανακοινώσεις για τροποποιήσεις αεροπορικών δρομολογίων που αναμενόταν να προσεγγίσουν την περιοχή όπου καταρρίφθηκε το αντικείμενο, ωστόσο οι ΗΠΑ παραμένουν σε επιφυλακή μετά το περιστατικό …