ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΑ PODCASTS, ΤΙΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΜΑΣ, ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Βρείτε επίσης όλα μας τα media, από εδώ: https://linktr.ee/ufogreece

TO ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ CHUPACABRA

Το chupacabra (τσουπακάμπρα), υπήρξε βασικό στοιχείο στη λαογραφία σε όλο το Μεξικό, το Πουέρτο Ρίκο και την νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και δεκαετίες. Λέγεται πως είναι ένα εργαστηριακό πλάσμα που δραπέτευσε ή ένας ξεμενεμένος εξωγήινος, που υποτίθεται ότι έχει το μέγεθος μιας μικρής αρκούδας, καλυμμένος με φολιδωτό δέρμα και με μια σειρά από αγκάθια κάτω από την πλάτη του. Το αιμοδιψή αυτό πλάσμα λέγεται ότι αποστραγγίζει το αίμα από κοτόπουλα, πρόβατα, κουνέλια, γάτες και σκύλους, για να επιβιώσει. Εκατοντάδες οικόσιτα ζώα κατέληγαν νεκρά και αναίμακτα, κι οι άνθρωποι δεν είχαν ιδέα γιατί. Το μυστηριώδες πλάσμα πήρε το όνομά του από τα πρώτα ζώα που σκότωσε και ρούφηξε το αίμα τους το 1995 στο Πουέρτο Ρίκο, αφού «chupacabra» στη κυριολεξία σημαίνει «κατσικό-ρουφήχτρα» στα ισπανικά.

Με τα χρόνια, κι άλλοι αγρότες από άλλες χώρες άρχισαν να αποδίδουν παρόμοια περιστατικά αφαίμαξης στο chupacabra. Στο Πουέρτο Ρίκο προστέθηκαν, το Μεξικό, η Αργεντινή, η Χιλή, η Κολομβία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Τα επόμενα πέντε χρόνια, ο Benjamin Radford, ένας Αμερικανός σκεπτικιστής συγγραφέας, θα προσπαθούσε να εντοπίσει το πλάσμα ή να απομυθοποιήσει τον θρύλο του, μια για πάντα. Το πολύχρονο ταξίδι του τον οδήγησε σε δάση και χωράφια σε όλη τη Νότια Αμερική και τις νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, μέχρι που τελικά βρήκε αυτό που έψαχνε – κάποιον που είχε δει πραγματικά το chupacabra από κοντά. Το όνομά της ήταν Madelyne Tolentino και είχε δει το chupacabra μέσα από ένα παράθυρο στο σπίτι της στο Canóvanas, μια πόλη ανατολικά του San Juan, το 1995. Ήταν ένα δίποδο πλάσμα, με μαύρα μάτια, δέρμα ερπετοειδούς και ράχη στην πλάτη του, που όπως ισχυρίστηκε ήταν υπεύθυνο για τις επιθέσεις των ζώων που γίνονταν στη χώρα. Άλλα άτομα, που εντόπισε ο Ράντφορντ και που είπαν ότι είδαν οι ίδιοι το chupacabra, επιβεβαίωσαν την περιγραφή της, αν και κάποιοι επέμεναν ότι το ζώο περπατούσε με τέσσερα πόδια, και είχε τελικά ουρά. Χρόνια μετά, μια άλλη εκδοχή του chupacabra - είτε ένας μακρινός συγγενής, είτε μια εξέλιξη - άρχισε να εμφανίζεται. Στη θέση των ερπετοειδών φολίδων που κάλυπταν το σώμα του, αυτό το νέο chupacabra περιγραφόταν λείο, με άτριχο δέρμα. Περπατούσε στα τέσσερα πόδια και σίγουρα είχε ουρά. Έμοιαζε σχεδόν με σκύλο.  

Αρχές της δεκαετίας του 2000, στο Τέξας και στις νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι άρχισαν να βρίσκουν πτώματα που έμοιαζαν με τα άτριχα chupacabras. Τελικά αποδείχθηκε πως αυτά ήταν κυρίως σκυλιά και κογιότ, με σαρκοπτική ψώρα. Μια εξαιρετικά μεταδοτική δερματοπάθεια, με το δέρμα τελικά να χάνει τις τρίχες του και να γίνεται ασυνήθιστα παχύ, ενώ ο κνησμός να δημιουργεί κρούστες με άσχημη όψη. Εκείνα τα χρόνια, στο Πουέρτο Ρίκο γίνεται λόγος ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ διεξάγει άκρως απόρρητα επιστημονικά πειράματα στο τροπικό δάσος El Yunque. Για μερικούς Πορτορικανούς, που ήδη αισθάνονται ότι τους εκμεταλλεύονται οι Αμερικανοί, δεν είναι υπερβολικό να σκεφτεί κανείς ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να έχουν δημιουργήσει ένα πλάσμα που ρουφάει το αίμα στο εργαστήριο και του έχουν επιτρέψει να προκαλεί τον όλεθρο σε τοπικές γεωργικές εκτάσεις. Και τι γίνεται με τις θεάσεις, όπως της Τολεντίνο, που δεν ταιριάζουν καθόλου με την περιγραφή ενός ψωριασμένου σκύλου; Ο Ράντφορντ είχε εξήγηση και γι' αυτό. Το 1995, την ίδια χρονιά που η Τολεντίνο ισχυρίστηκε για πρώτη φορά ότι είδε ένα chupacabra, στο Χόλιγουντ κυκλοφόρησε η ταινία τρόμου επιστημονικής φαντασίας Species, η οποία παρουσίαζε μία Καναδή μοντέλο ως υβρίδιο εξωγήινου-ανθρώπου. Η ταινία γυρίστηκε εν μέρει στο Πουέρτο Ρίκο και η Τολεντίνο την είχε δει. «Είδε την ταινία και μετά είδε κάτι που το μπέρδεψε με τέρας», είπε ο Ράντφορντ. Και χάρη στο πρόσφατα δημοφιλές διαδίκτυο, ο θρύλος εξαπλώθηκε αστραπιαία. Ωστόσο, κάθε τόσο που μια κατσίκα στο Πουέρτο Ρίκο θα εξαφανίζεται, η πόλη θα σφύζει από όσους ισχυρίζονται ότι έχουν δει το θρυλικό chupacabra να καταδιώκει ξανά τη λεία του. Όχι αυτό το άτριχο, όμως. Εκείνο, το επικίνδυνο φολιδωτό τέρας με τα αγκάθια, που ορισμένοι ερευνητές το θεωρούν ως εξωγήινο περιπλανώμενο νοήμονα δραπέτη ή ναυαγό που κρύβεται και τρέφεται με αίμα προσπαθώντας να επιβιώσει...

Update: Από τις αρχές του 2021, κτηνοτρόφοι στην κομητεία Crook του κεντρικού Oregon έχουν βρει πολλά ζώα νεκρά στα χωράφια. Αυτό που κάνει αυτούς τους θανάτους τόσο μυστηριώδεις είναι η κατάσταση των σωμάτων τους, χωρίς αίμα, κάτι που αναβιώνει το μύθο του chupacabra. Στα μεγαλύτερα από αυτά (π.χ. βοοειδή) λείπουν και μέρη του σώματος, καθώς φαίνονται χειρουργικές τομές και εξαγωγές οργάνων, κάτι που μπορεί να αποδοθεί σε cattle mutilations (δηλαδή στο φαινόμενο ακρωτηριασμού βοοειδών). Κάποιοι άλλοι κατηγορούν πτωματοφάγα ζώα, ύαινες ή ρακούν, που δεν ρουφούν αίμα όμως (με αίμα τρέφονται μόνο τα κουνούπια, οι βδέλλες τα τσιμπούρια, κάποιες νυχτερίδες και μερικές νυφίτσες), ή ανθρώπους που θέλουν να βλάψουν τους κτηνοτρόφους.