ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΑ PODCASTS, ΤΙΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΜΑΣ, ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Βρείτε επίσης όλα μας τα media, από εδώ: https://linktr.ee/ufogreece

FΟΟ FIGHTERS: ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗ ΕΝΑΕΡΙΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΟΥ Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ.

Ο όρος «foo fighters» (μετάφραση: οι μαχητές του φου) χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τους πιλότους των συμμαχικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, για να περιγράψει ανεξήγητα εναέρια φαινόμενα που φαίνονταν στους ουρανούς τόσο στον ευρωπαϊκό όσο και στον εναέριο χώρο του Ειρηνικού, προτού αρχίσει να χρησιμοποιείται ευρέως ο όρος UFOs (δηλαδή: Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα - Α.Τ.Ι.Α.).

Επισήμως ο όρος «foo fighter» αναφέρθηκε για πρώτη φορά την 27η Νοεμβρίου του 1944, από τον Donald J. Meiers, χειριστή ραντάρ της 415ης Μοίρας Νυχτερινών Μαχητών των ΗΠΑ, που απεκάλεσε αυτά τα φαινόμενα ως «οι μαχητές του φου» θεωρώντας ότι πρόκειται για μυστικά όπλα που χρησιμοποιούσε ο εχθρός. Τη φράση αυτή δανείστηκε από το κόμικ «Smokey Stover» του 1938, όπου ο σκιτσογράφος Bill Holman χρησιμοποιούσε σε ένα χαρακτήρα/πυροσβέστη ως ατάκα, λέγοντας: «όπου υπάρχει καπνός (φου), υπάρχει και φωτιά». Ο Meiers επέλεξε αυτή την ατάκα διότι οι πιλότοι του περιέγραφαν ερυθρά ηλεκτροστατικά φαινόμενα παρόμοια με αυτά που έβγαιναν στον ουρανό πάνω από την (τότε) φωτιά του St. Elmo. 

Τον Δεκέμβριο του 1944, τα foo fighters γίνονται ευρέως γνωστά, όταν ένας ανταποκριτής Τύπου από το Associated Press στο Παρίσι, ο Μπομπ Γουίλσον, στάλθηκε στο 415ο για να ερευνήσει αυτήν την ιστορία. 

Κι ενώ οι πιλότοι των συμμαχικών δυνάμεων κατά την διάρκεια του πολέμου πίστευαν πως αυτά τα άγνωστα εναέρια φαινόμενα ήταν Γερμανικό μυστικό ή ψυχολογικά όπλα, μετά τον πόλεμο αποκαλύφθηκε πως οι θεάσεις των αντικειμένων αυτών είχαν αναφερθεί και από τους εχθρούς, οι οποίοι υπέθεταν πως ήταν κατασκευάσματα των Η.Π.Α. Οι ερυθρές ηλεκτροστατικές σφαίρες, που αρκετές φορές περιγράφονταν κι ως πράσινες, κίτρινες ή πορτοκαλί, εκτιμούνταν σε μέγεθος που ξεκίναγε από τα 30 εκατοστά και έφτανε τα 90 μέτρα σε διάμετρο. Βέβαια στις αναφορές σαν foo fighters αναφέρονταν και άλλα αδιευκρίνιστα ιπτάμενα αντικείμενα με διάφορα σχήματα και μεγέθη. Ταλαντευόμενες και δονούμενες φωτοβολίδες, φωσφορίζουσες σφαίρες που άλλαζαν χρώματα αρκετά συχνά, αλλά και ασημένια ή χρυσά μεταλλικά αντικείμενα σε μορφή δίσκων, που συχνά εμφανίζονταν στις άκρες των φτερών των αεροπλάνων σε ζευγάρια ή μόνα τους, και έφταναν σε πολύ υψηλές ταχύτητες κατά την διάρκεια απότομων ελιγμών.

Παρότι αρκετοί έμπειροι πιλότοι προσπάθησαν να παρέμβουν, ακόμα και να εξαπολύσουν πυρά, οι προσπάθειές τους ήταν ανεπιτυχείς, και τα αντικείμενα συνήθως έφευγαν από μόνα τους χωρίς να ανταποδίδουν τις επιθέσεις. Όλες αυτές οι εμφανίσεις άφηναν πίσω τους, ενθουσιασμένους, επιφυλακτικούς και φοβισμένους μάρτυρες παρότι τα foo fighters δεν έβλαψαν ούτε προσπάθησαν να βλάψουν ποτέ κανέναν. Τελικά, η CIA εξουσιοδοτήθηκε το 1952 να μελετήσει τις αναφορές, για να συμπεράνει πως αν και μυστήρια δεν αποτελούσαν απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Ενώ οι επιστήμονες δεν κατάφεραν ποτέ να εξηγήσουν πέραν πάσης αμφιβολίας το φαινόμενο, διάφορες υποθέσεις διατυπώθηκαν. Πέντε από τις πιο αποδεκτές θεωρίες είναι:

1. Οι πύρινες σφαίρες να μην είναι τίποτα παραπάνω από την φωτιά του ST. Elmo, μια κοκκινωπή, εκκένωση ατμοσφαιρικού ηλεκτρισμού που πολύ συχνά εμφανίζεται κοντά στις άκρες του καμπαναριού μιας εκκλησίας ή του καταρτιού ενός πλοίου. Εμφανίζεται επίσης και στα άκρα των φτερών των αεροπλάνων. 

2. Ψευδαισθήσεις, μικρών εικόνων φωτός που παραμένουν στα μάτια των πιλότων μετά από την ρίψη πυρών. 

3. Σπάνια περιστατικά που παρατηρούνται μετά από εκκενώσεις κεραυνών, όπου λαμπερές μπάλες φωτός φωτοβολούν, περίπου 8 ίντσες σε διάμετρο.

4. Φωτεινά αντικείμενα του εδάφους τα οποία αντανακλώνταν στα κυρτά τοιχώματα ενός αεροσκάφους και μπορεί να εμφανίζονταν σαν εικόνες στον ορίζοντα. 

5. Μια ισχυρή απόδειξη επίσκεψης εξωγήινων στην γη. 

Τα foo fighters είναι σίγουρα μερικές από τις καλύτερες καταγεγραμμένες αναφορές εμφάνισης ΑΤΙΑ, και οι μαρτυρίες είναι πολλές. Ίσως κάποια στιγμή καταστεί δυνατό να υπάρξει μια τεκμηριωμένη εξήγηση ώστε ο τίτλος του κόμικ να αντικατασταθεί από το πραγματικό όνομα του φαινομένου.