ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΑ PODCASTS, ΤΙΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΜΑΣ, ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Βρείτε επίσης όλα μας τα media, από εδώ: https://linktr.ee/ufogreece

ΤΟ OZ FACTOR ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΚΗΣ ΑΚΑΜΨΙΑΣ.

Το Oz Factor, είναι ένας όρος που δημιουργήθηκε από τη συγγραφέα Jenny Randles (γεν. 1951) και προσπαθεί να οριοθετήσει την εμπειρία της απομόνωσης ή της μεταφοράς ενός ατόμου από τον πραγματικό κόσμο της καθημερινής του ζωής σε ένα άλλο περιβάλλον, πιο αποστειρωμένο, που είναι αρκετά παρόμοιο με τον πραγματικό κόσμο. Η πλειοψηφία τέτοιων εμπειριών αναφέρονται πως γίνονται σε περιβάλλοντα χρονικής ακαμψίας, δηλαδή σε περιβάλλοντα που μεταβαίνει κανείς χωρίς να υπάρξει χρονική μετακύλιση έως την επιστροφή στην δική του πραγματικότητα. Τέτοιες αναφορές είναι κοινές τόσο σε συναντήσεις ή απαγωγές από εξωγήινους, όσο και σε παραφυσικές εμπειρίες συναντήσεων με άλλα εξώκοσμα όντα. Ο όρος πήρε το όνομά του από την ιστορία της παραμυθένιας χώρας του μάγου Οζ που υπήρχε σε τέτοιο παρόμοιο περιβάλλον με την πραγματικότητα. 

 


Μια τέτοια εμπειρία διηγήθηκε πως έζησε το 1980 κι ο λαογράφος Peter M. Rojcewicz ενώ εργαζόταν στο διδακτορικό του. Ο Rojcewicz ενώ εργαζόταν στη βιβλιοθήκη, είχε μια παράξενη συνάντηση με έναν άντρα που πλησίασε το τραπέζι για να συνομιλήσει μαζί του. Καθώς μίλησαν για το θέμα της διατριβής του, ο άντρας φώναξε ξαφνικά κατηγορώντας πως, "οι ιπτάμενοι δίσκοι που πετούν είναι το πιο σημαντικό γεγονός του αιώνα και δεν σας ενδιαφέρει;" Λίγο αργότερα έφυγε. Ο Rojcewicz ανακουφίστηκε από την αναχώρησή του, νομίζοντας ότι ο άντρας δεν ήταν και τόσο στα καλά του. Ωστόσο, καθώς προσπάθησε να συνεχίσει τη δουλειά του, είχε την αίσθηση ότι όλα δεν ήταν σωστά. Ανίκανος να καθίσει στο χώρο εργασίας του, περιπλανήθηκε στη βιβλιοθήκη. Παρατήρησε ότι κανένας βιβλιοθηκονόμος δεν στελέχωνε τα γραφεία και ότι δεν υπήρχαν σεκιουριτάδες στην είσοδο. Αρκετά ταραγμένος, επέστρεψε στο χώρο εργασίας του και προσπάθησε να ηρεμήσει το μυαλό του. Μία ώρα αργότερα, όταν τελικά ηρέμησε και έφυγε από τη βιβλιοθήκη, όλα φαινόταν να είχαν επιστρέψει στο φυσιολογικό ρυθμό, όπως και οι άνθρωποι στις θέσεις τους. 

 Τέτοιες εμπειρίες εμφανίζονται συχνά ως μια πτυχή μιας μεγαλύτερης ιστορίας παραφυσικών συναντήσεων. Ενώ συνήθως σχετίζονται με χρονικές ακαμψίες που αντιλαμβάνονται οι παθόντες, εύκολα τη στιγμή που ολοκληρώνεται το βίωμα αφού οι δείκτες των ρολογιών τους δεν συμβαδίζουν με τα υπόλοιπα ρολόγια γύρω τους. Συνήθως παρατηρούνται οι δείκτες να έχουν κυλήσει αρκετά μπροστά, από λίγα λεπτά έως και αρκετές ώρες. Επίσης, τέτοιες ιστορίες φαίνεται να σχετίζονται στενά με φαινόμενα όπως το déjà vu, τα οποία επηρεάζουν κυρίως μόνο το άτομο που τα βιώνει. Οι ιστορίες αφθονούν από ανθρώπους που έχουν αισθανθεί μια παρουσία, αισθάνθηκαν κάποια καθοδήγηση ή είδαν κάτι που τους οδήγησε να αντιληφθούν ότι είχαν απομακρυνθεί ακούσια από την κανονική ροή των πραγμάτων. Είναι σχεδόν αδύνατο να διερευνηθούν περαιτέρω τέτοιες εμπειρίες που θρυμματίζουν την πραγματικότητα, αφού η είσοδος σε αυτά τα περιστατικά γίνεται μόνο από αυτούς που τα βιώνουν, κατ' αποκλειστικότητα "τυχαία" κι όχι με πρόκληση τους μέσω ειδικών ομάδων ερευνητών.