ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΑ PODCASTS, ΤΙΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΜΑΣ, ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Βρείτε επίσης όλα μας τα media, από εδώ: https://linktr.ee/ufogreece

Η ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΞΑΦΝΙΑΣΕ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ: ΓΙΑ 36 ΝΟΗΜΟΝΕΣ ΕΞΩΓΗΙΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΓΑΛΑΞΙΑ ΜΑΣ ΜΙΛΑ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ!

Μια θεωρητική απάντηση σε ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας, έρχεται να δώσει μια έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό αστροφυσικής «The Astrophysical Journal», τον Ιούνιο του 2020. Είμαστε τελικά μόνοι μας στο αχανές Σύμπαν; Υπάρχουν άλλες μορφές ζωής, και αν ναι, έχουν δημιουργήσει πολιτισμούς παρόμοιους ή πιο εξελιγμένους από τον δικό μας;
Η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή αστροφυσικής του βρετανικού Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, Κρίστοφερ Κονσελάις, επιβεβαιώνει αυτό που υποστηρίζει η πλειονότητα των ειδικών, πως είναι δηλαδή απίθανο να είμαστε μόνοι μας, όχι μόνο σε ολόκληρο το Σύμπαν αλλά ακόμα και στον γαλαξία μας, τον Milky Way. Φυσικά η έρευνα δεν παρέχει στοιχεία ή αποδείξεις ύπαρξης εξωγήινης ζωής αλλά βασίζεται στην υπόθεση ότι η νοήμων ζωή σε άλλους πλανήτες αναπτύσσεται με τρόπο παρόμοιο με αυτόν στη Γη. Λαμβάνοντας αυτό ως δεδομένο τονίζει ότι στον γαλαξία μας πιθανότατα υπάρχουν από 36 ενεργοί νοήμονες εξωγήινοι πολιτισμοί έως 211, που ίσως να αναζητούν επικοινωνία με άλλους κόσμους, όπως κάνουμε κι εμείς.
«Πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον μερικές δεκάδες ενεργοί πολιτισμοί στο Milky Way με βάση την υπόθεση ότι χρειάζονται περίπου πέντε δισεκατομμύρια χρόνια για να εμφανιστεί η νοήμων ζωή σε άλλους πλανήτες, όπως συνέβη στη Γη. Η ιδέα είναι να εστιάσουμε στην εξέλιξη, αλλά σε κοσμική κλίμακα. Ονομάζουμε αυτό τον υπολογισμό Κοπερνίκειο Αστροβιολογικό Όριο», δήλωσε ο Κονσελάις.


Η επιστημονική ομάδα του Κονσελάινς στο Νότιγχαν θεωρεί ότι αν στις πάρα πολλές εξω-γαίες του γαλαξία μας χρειάζονται περίπου πέντε δισεκατομμύρια χρόνια ανάπτυξης νοήμονος ζωής, τότε σήμερα υπάρχουν περίπου 36 ενεργοί εξωγήινοι πολιτισμοί ικανοί για επικοινωνία. Επισημαίνουν, όμως, ότι ο αριθμός αυτός αποτελεί συντηρητική εκτίμηση, ενώ εκτιμάται ότι ο ανθρώπινος πολιτισμός θα πρέπει να επιβιώσει τουλάχιστον άλλα 6.120 χρόνια ώστε να είναι ικανός για αλληλοεπικοινωνία σε απόσταση 17.000 έτη φωτός, πράγμα που καθιστά πολύ δύσκολη την ανίχνευση και την επικοινωνία, τουλάχιστον με την τεχνολογία που εμείς έχουμε αυτή τη στιγμή στη Γη.

Κι εδώ έρχεται ακόμα μία επιστημονική έρευνα να συμπληρώσει τα παραπάνω, αφού σύμφωνα με νεότερους υπολογισμούς αστρονόμων του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολούμπια που βασίστηκαν σε δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler της NASA, μόνο ο Γαλαξίας μας μπορεί να περιέχει κάτι λιγότερο από έξι δισεκατομμύρια «γήινους» πλανήτες.
Οι πλανήτες σαν τη Γη συνήθως «ξεγλιστρούν» από τα ερευνητικά εργαλεία των αστρονόμων, καθώς είναι πολύ μικροί και κινούνται σε τροχιές μακριά από τα άστρα τους. Για να ξεπεράσουν τον σκόπελο αυτό οι συγκεκριμένοι αστρονόμοι χρησιμοποιησαν μια τεχνική γνωστή ως «forward modelling». Αρχικά προσομοίωσαν το σύνολο των εξωπλανητών που αναζήτησε το Kepler γύρω από άστρα με το μέγεθος του Ήλιου μας. Κάθε πλανήτης επισημάνθηκε είτε ως «εντοπισμένος» ή «διαφυγών», ανάλογα με το πόσο πιθανό ήταν ένας αλγόριθμος αναζήτησης πλανητών να τον βρει. Ακολούθησε η σύγκριση μεταξύ των «εντοπισμένων» πλανητών με τον κατάλογο των πλανητών που πραγματικά έχουν εντοπιστεί. Και τελικά προέκυψε ότι οι πλανήτες σαν τη Γη που δυνητικά υπάρχουν γύρω από τα άστρα, είναι περισσότεροι από αυτούς που πιστεύουμε. Με δεδομένο ότι στον γαλαξία μας υπάρχουν περίπου 400 δισεκατομμύρια άστρα εκ των οποίων το 7% είναι σαν τον Ήλιο μας, ο αριθμός των πλανητών όπως η Γη, υπολογίστηκε σε κάτι λιγότερο από έξι δισεκατομμύρια.

Σημαντικό να αναφέρουμε πως όλα τα παραπάνω δημοσιεύθηκαν λίγες μέρες αφότου η αστρονόμική κοινότητα ανακοίνωσε ότι εντόπισαν ένα δεύτερο επαναλαμβανόμενο ραδιοσήμα (FRB). Το πρώτο είχε εντοπιστεί τον Φεβρουάριο τον 2020, γνωστό ως FRB 121102, το οποίο ερχόταν από την άκρη ενός γαλαξία-νάνου που βρίσκεται σε απόσταση τριών δισ. ετών φωτός από τη Γη. Σε μία περίοδο 157 ημερών, το σήμα εμφανιζόταν για 90 ημέρες συνέχεια, πριν σιγήσει για διάστημα 67 ημερών. Το νέο σήμα έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στην επιστημονική κοινότητα που αναζητά πλέον αν επίσης ακολουθεί κάποιο μοτίβο.
Αναφορικά με τα FRBs τα στοιχεία που γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή είναι ελάχιστα. Μια εξήγηση που δίνεται είναι ότι ίσως προέρχονται από σώματα που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από μια μαύρη τρύπα ή από ένα σύστημα με δύο άστρα, σε περίπτωση που δεν ειναι τεχνητά, αφού όλοι αφήνουν μια «χαραμάδα» να πρόκειται για σήμα από κάποιον εξωγήινο πολιτισμό.

Τώρα, το μόνο που μένει να δούμε από την επιστήμη είναι να υπολογιστεί και πόσοι από αυτούς τους εξελιγμένους πολιτισμούς είναι ικανοί για μεγάλα διαστρικά ταξίδια, κάτι που θα αναζοπυρώσει τις εκτιμήσεις πως οι εξωγήινοι είναι ήδη εδώ και μας παρατηρούν σιωπηλά. Βέβαια, όσοι γνωρίζετε, η εκδοχή πως βρίσκονται εδώ και μας παρατηρούν, έχει ήδη υποθεί από τον Ιταλό φυσικό και νομπελίστα Ενρίκο Φέρμι, αλλά έχει περάσει «στα ψιλά»...