ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΑ PODCASTS, ΤΙΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΜΑΣ, ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Βρείτε επίσης όλα μας τα media, από εδώ: https://linktr.ee/ufogreece

ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΑΝΑΦΕΡΕΙ UFO ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 1838;

Οθωμανικό έγγραφο που διατηρείται στο ανατολικό τμήμα της Εθνικής βιβλιοθήκης στη Σόφια της Βουλγαρίας, αποκαλύπτει ένα UFO που έκανε την εμφάνισή του πλησίον ενός Οθωμανικού στρατοπέδου, το 1838. Την αναφορά, μάλιστα, του αντικειμένου ως πιθανού UFO, δεν κάνει κάποιος ερευνητής ή ουφολόγος, αλλά ένα πανεπιστημιακό βιβλίο της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, το Etudes balkaniques, 1, 2019, στις σελίδες 106-117.
Συγκεκριμένα, το βιβλίο παρουσιάζει το έγγραφο που αναγράφει αναλυτικά όλα όσα συνέβησαν την 19η Οκτωβρίου του 1838, εν μέσω μιας έντονης νυχτερινής καταιγίδας, όπου κατά τη διάρκειά της έκανε την εμφάνισή του ένα στρογγυλό σε σχήμα φωτεινό αντικείμενο που δεν φαινόταν να μπορεί να το σβήσει το νερό της βροχής. Φώτιζε ολόκληρο τον ορίζοντα ως ότου έσκασε ξαφνικά. Το ασυνήθιστο ουράνιο φαινόμενο παρατηρήθηκε από τους Οθωμανούς στρατιώτες που στρατοπέδευαν κοντά στη Μάρντιν (μία πόλη της Νοτιοανατολικής Τουρκίας που κοιτά προς τις πεδιάδες της βόρειας Συρίας), καθώς και από αρκετούς ντόπιους.

Δύο ημέρες αργότερα, στις 21 Οκτωβρίου του 1838, ο Es-Seyyid Hacı İsmail Hakkı, ο αναπληρωτής δικαστής της επαρχιακής πόλης Μάρντιν, σε γραπτή του έκθεση ανέφερε λεπτομερώς στην οθωμανική κυβέρνηση αλλά και στον Σουλτάνο, τι είχε πράγματι συμβεί. Το έγγραφο αναφέρει σε αυτολεξεί μετάφραση:
«Ο ταπεινός σας υπηρέτης, σας αναφέρει τα εξής. Αυτό το έτος, την τριακοστή ημέρα του τέταρτου ιερού μήνα, την Τρίτη τα μεσάνυχτα, γύρω στο ήμισυ της ώρας, σύμφωνα με την εντολή του Θεού μια έντονη έκρηξη συνέβη εν μέσω μίας καταιγίδας και μετά βαθύ σκοτάδι τυλίχτηκε παντού. Ήταν μια θαυμάσια λαμπερή λάμψη, ενός στρογγυλού δίσκου, που εμφανίστηκε στον ουρανό, από την κατεύθυνση μεταξύ της Μέκκας και της Ανατολής, φωτίζοντας ολόκληρο τον ορίζοντα σαν να ήταν μέρα. Όλοι οι άνθρωποι φοβήθηκαν και άρχισαν να προσεύχονται για έλεος. Μετά τη φωτεινή λάμψη ο δίσκος έσπασε σε κομμάτια στον ουρανό, πέφτοντας στη γη. Αυτό το θεϊκό θαύμα δεν παρατηρήθηκε μόνο από το λαό του Μάρντιν, αλλά και από τα τακτικά οθωμανικά στρατεύματα που στρατοπεδεύουν στο χωριό Χαρζέμ, καθώς και από πολλούς άλλους. Σύμφωνα με τα λεγόμενα των στρατιωτών, όταν η φωτεινή λάμψη έσκασε και έπεσε στη γη, οι άκρες στις χαντζάρες και στις ξιφολόγχες που στοιβάζονταν στο καταφύγιο της φρουράς, έλαμψαν σαν κεριά και η λάμψη τους παρέμεινε λαμπερή παρά τις ενέργειες των στρατιωτών για να τις καθαρίσουν. Λίγα λεπτά αργότερα, αυτό το μεγάλο κομμάτι φωτός εξαφανίστηκε τελείως. Οι Μουσουλμάνοι θεολόγοι του Μάρντιν ισχυρίζονται ότι αυτό είναι ένα θεϊκό σημάδι του νικηφόρου μέλλοντος του σουλτάνου μας, καθώς και ένας οιωνός για την ευημερία όλων των Μουσουλμάνων. Το περιστατικό αναφέρεται στην Αυτού Μεγαλειότητα σας, δεδομένου ότι τέτοια πλήρη γεγονότα είναι αρκετά σπάνια και επομένως θα πρέπει να καταγράφονται σχολαστικά. Γράφτηκε τη δεύτερη ημέρα του μεγάλου μήνα Shaban του 1254 (βάσει του ημερολογίου Ρουμί), από τον ταπεινό υπηρέτη Es-Seyyid Hacı İsmail Hakkı, αναπληρωτή δικαστή της Μάρντιν, που προσεύχεται για την αιωνιότητα της ζωής σας.»

Σύμφωνα με ένα ακόμα διεσωμένο οθωμανικό έγγραφο, μερικούς μήνες αργότερα, τις 20 Μαΐου του 1839, αναφέρθηκε μία παρόμοια περίπτωση από την επαρχία Ντενιζλί στη Δυτική Ανατολία. Ήταν ένα ταχύτατο φωτεινό ιπτάμενο αντικείμενο σε σχήμα καρπουζιού, έως και 3 - 4 μέτρα σε διάμετρο, που εμφανίστηκε ξανά στον ουρανό της περιοχής, από την κατεύθυνση της Μέκκας. Η μπάλα αστραπής «προσγειώθηκε» στις παρυφές ενός κοντινού βουνού και φώτισε ολόκληρη την περιοχή κατά τη διαδρομή της. Στις 13 Μαρτίου του 1890, η τουρκική φιλάδα Sabah δημοσίευσε τις ειδήσεις υπό τον τίτλο «Μια θαυμάσια παρατήρηση» (Bir femaşa-i Garib).


Αν και όλα τα παραπάνω σκηνικά μοιάζουν με πτώσεις μετεωρητών, κάποια επιμέρους στοιχεία που παρουσιάζονται στα κείμενα των διασωθέντων εγγράφων κάνουν τους επιστήμονες της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημων να αναρωτιούνται περισσότερο για βλάβη σε UFOs ή προσγειώσεις, παρά για πτώση φυσικών αντικειμένων. Έρευνα: Γιάννης Περσεύς. Μετάφραση, αρθρογραφία: Harris Koutiaftis.

Πηγές: Πανεπιστήμιο Bilkent Άγκυρα, Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών: https://www.academia.edu/39910571/Did_the_Ottomans_See_UFOs_An_1838