ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΑ PODCASTS, ΤΙΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΜΑΣ, ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Βρείτε επίσης όλα μας τα media, από εδώ: https://linktr.ee/ufogreece

ΜΑΘΗΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΠΗΡΕ ΤΟ 1ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΗΣ NASA.

Ο Δημήτρης Τρικοίλης, μαθητής της ΣΤ’ τάξης του Μανιάειου 6ου Δημοτικού Σχολείου Καλύμνου απέσπασε το πρώτο βραβείο (στον στόχο 2: «Οι λίμνες του Τιτάνα») στον διεθνή διαγωνισμό αστρονομίας «Γίνε επιστήμονας του Cassini για μια μέρα», που διοργανώνεται από τον Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), σε συνεργασία με την αμερικανική και την ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία (NASA και ESA αντιστοίχως) και με τη συνδρομή της Ομάδας Space Gates για τη διάχυση και εκλαΐκευση Αστροφυσικής και Διαστημικής και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΥΠ.Π.Ε.Θ).


Οι περισσότερες λίμνες του δορυφόρου του Κρόνου 'Τιτάνα' βρίσκονται στο βόρειο ημισφαίριο και μάλιστα κοντά στον βόρειο πόλο του, σε θερμοκρασία περίπου στους -180°C. Ο Τιτάνας είναι το μόνο σώμα στο ηλιακό σύστημά μας πλην της Γης, που επιβεβαιωμένα από τη NASA διαθέτει θάλασσες και λίμνες στην επιφάνειά του, αλλά από υδρογονάνθρακες και όχι από νερό που σε αυτές τις θερμοκρασίες θα ήταν πάγος. Τόσο οι θάλασσες όσο και οι λίμνες πιθανώς επικοινωνούν υπόγεια μεταξύ τους με ένα σύστημα που μοιάζει με το αντίστοιχο στη Γη. Οι υδρογάνθρακες φαίνεται πως ρέουν κάτω από την επιφάνεια του Τιτάνα, όπως κυλάει το νερό υπόγεια στο δικό μας πλανήτη, διαπερνώντας τα πορώδη πετρώματα και λειτουργώντας ως συγκοινωνούντα δοχεία. Οι λίμνες είναι ρηχές και ανά περιόδους γεμίζουν με υδρογονάνθρακες που αναβλύζουν από το πυθμένα τους αλλά και από τις ισχυρές βροχές που σχηματίζουν νέφη από την εξάτμιση μεθανίου. Οι λίμνες, επίσης, φαίνεται να προσφέρουν μια όαση στους τροπικούς του Τιτάνα, όπου πιστεύεται ότι βρίσκονται θίνες που είναι υποψήφιες για την παρουσία ζωής.


Η βράβευση και η απονομή του πιστοποιητικού στον μικρό Δημήτρη, θα λάβει χώρα στις 30 Ιουνίου 2018, στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η ομάδα μας συγχαίρει τον Δημήτρη για την επιτυχία του αυτή και του εύχεται όλο και μεγαλύτερες διακρίσεις στο μέλλον.
Η Κάλυμνος, όμως, δεν έχει να χαίρεται μόνο την αναγνώριση αυτή, καθώς ο Νικόλας Καραφύλλης, μαθητής της Β’ τάξης του 2ου ΓΕΛ Καλύμνου είναι ένας από τους 30 μαθητές Λυκείου από όλο τον κόσμο που επελέγησαν να παρακολουθήσουν στο CERN στη Γενεύη, το θερινό σχολείο S’ Cool Lab, από τις 24 Ιουλίου ως τις 4 Αυγούστου του 2018. Του ευχόμαστε, επίσης, κάθε επιτυχία.