ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΑ PODCASTS, ΤΙΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΜΑΣ, ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Βρείτε επίσης όλα μας τα media, από εδώ: https://linktr.ee/ufogreece

Ο ΣΤΙΒΕΝ ΧΟΚΙΝΓΚ, ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΑΣΤΡΑ.

O Στήβεν Χόκινγκ (Stephen Hawking) ένας από τους πιο σπουδαίους θεωρητικούς φυσικούς του κόσμου, αστροφυσικός, κοσμολόγος και συγγραφέας, δεν είναι πια ανάμεσά μας. Απεβίωσε σήμερα στις 14 Μαρτίου του 2018, σε ηλικία 76 ετών, αφήνοντας ένα τεράστιο κενό πίσω του και δεκάδες αναπάντητα ερωτήματα.


 Ποιός ήταν ο Στήβεν Χόκινγκ.

Ο Βρετανός θεωρητικός φυσικός και κοσμολόγος Στίβεν Χόκινγκ ήταν αναμφισβήτητα ο πιο αναγνωρίσιμος επιστήμονας της σύγχρονης εποχής. Το πιο λαμπερό αστέρι της σύγχρονης κοσμολογίας, σύμφωνα με τον Guardian, έζησε στη σκιά ενός πρόωρου θανάτου επί δεκαετίες και επιχείρησε να απαντήσει στα πιο περίπλοκα ζητήματα, αυτά της ζωής, της αρχής του σύμπαντος, και του χρόνου. Η ευφυία του, σε πλήρη αντίθεση με τη σωματική του αδυναμία, ήταν από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες. Η ζωή του έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών εδώ και δεκαετίες, ενώ έγινε και ταινία.
Ο Χόκινγκ γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου του 1942 και τις ιδέες του δεν μπορούσε να τις σταματήσει τίποτα: ούτε η ηλικία του, ούτε η ασθένειά του! Kατά συμπαντική σύμπτωση γεννήθηκε 300 χρόνια ακριβώς από την ημέρα του θανάτου του Γαλιλαίου. Σπούδασε στο φυσική στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και συνέχισε στο Κέμπριτζ στον τομέα των ερευνών στην κοσμολογία, μία μελέτη δηλαδή του σύμπαντος στο σύνολό του. Στις αρχές του 1963, μόλις συμπλήρωσε τα 21 του χρόνια, διαγνώστηκε με τη νόσο του κινητικού νευρώνα (αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση ή νόσο του Λου Γκέρινγκ – ALS), με τους γιατρούς να του δίνουν μόλις δύο χρόνια ζωής και η ολοκλήρωση του διδακτορικού του έμοιαζε απίθανη. Όμως διέψευσε τις προβλέψεις και όχι μόνο ολοκλήρωσε το διδακτορικό του, αλλά άνοιξε καινούριους δρόμους στην κατανόηση του σύμπαντος.
Ο Χόκινγκ συνέχισε στο Κέμπριτζ και μετά την αποφοίτησή του ως ερευνητής και στη συνέχεια ως καθηγητής. Το 1974, εντάχθηκε στην Royal Society, μία παγκόσμια κοινότητα επιστημόνων, ενώ πέντε χρόνια αργότερα, το 1979, ανακηρύχθηκε Lucasian Καθηγητής Mαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, την πιο διάσημη ακαδημαϊκή θέση στον κόσμο. Ο δεύτερος που κατέκτησε αυτή τη θέση ήταν ο Σερ Ισσάκ Νεύτων, επίσης μέλος της Βασιλικής Κοινωνίας (Royal Society). Κατά την διάρκεια της καριέρας του μελέτησε τους βασικούς νόμους που διέπουν το σύμπαν. Μαζί με τον Jim Hartle εμπνεύστηκαν τη θεωρία του απέραντου σύμπαντος το 1983. Οι δύο ερευνητές συνέδεσαν τις έννοιες της κβαντικής μηχανικής με τη γενική σχετικότητα (θεωρία του Αϊνστάιν για τη βαρύτητα και την καμπυλότητα του χωροχρόνου) για να δείξουν ότι το σύμπαν είναι μια οντότητα η οποία δεν έχει όρια. Αυτό που υποστήριξε είναι ότι δεδομένου ότι το σύμπαν έχει μία αρχή -Big Bang- θα έχει πιθανότατα και ένα τέλος. Δουλεύοντας μαζί με τον κοσμολόγο Ρότζερ Πενρόουζ, κατέδειξε ότι η θεωρία της σχετικότητας του Αλβέρτου Αϊνστάιν υποδηλώνει ότι ο χώρος και ο χρόνος αρχίζουν με τη γέννηση του σύμπαντος και τελειώνουν μέσα σε μαύρες τρύπες, που σημαίνει ότι η θεωρία του Αϊνστάιν και η κβαντική θεωρία θα πρέπει να είναι ενιαία. Χρησιμοποιώντας τις δύο θεωρίες μαζί, ο Χόκινγκ καθόρισε ότι οι μαύρες τρύπες δεν είναι «σιωπηλές», αλλά αντίθετα εκπέμπουν ακτινοβολία.
Όσο εξελισσόταν η ασθένειά του, ο Χόκινγκ παρέλυε και άρχισε να χρησιμοποιεί καροτσάκι. Η ομιλία του άρχισε να φθίνει και το 1985 υποβλήθηκε σε τραχειοστομία χάνοντας εξ ολοκλήρου την ομιλία του. Μία συσκευή ομιλίας που κατασκευάστηκε στο Κέμπριτζ με συνδυασμό λογισμικού προγράμματος υπηρετούσε την ηλεκτρονική φωνή του, προσφέροντας του τη δυνατότητα να επιλέγει τις λέξεις κινώντας του μύες του προσώπου του.


Στη μακρόχρονη καριέρα του στη Φυσική ο Χόκινγκ είχε κερδίσει πολλά βραβεία και τουλάχιστον 12 τιμητικές διακρίσεις. Ωστόσο, δεν είχε κερδίσει ένα βραβείο Νόμπελ. Ήταν επίτιμος συνεργάτης της Βασιλικής Εταιρείας των Τεχνών, ισόβιο μέλος στην Επισκοπική Ακαδημία Επιστημών, και αποδέκτης του Προεδρικού Μεταλλίου της Ελευθερίας, το υψηλότερο πολιτικό βραβείο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Παρέμεινε ως το τέλος ενεργός πολίτης και, μεταξύ άλλων, προειδοποίησε κατ’ επανάληψη για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και της πιθανότητας μιας συνάντησης με τους εξωγήινους, που μπορεί να έχει άσχημη κατάληξη για την ανθρωπότητα. Επίσης, ήταν ένθερμος υποστηρικτής της αποίκησης άλλων πλανητών ως διέξοδο σωτηρίας του είδους μας σε περίπτωση που η Γη καταστρεφόταν από ένα πόλεμο, πτώση αστεροειδούς ή άλλη αιτία. Το βιβλίο του «Το Χρονικό του Χρόνου», αποτελεί εκδοτικό φαινόμενο, από τα πιο περίπλοκα βιβλία για το σύμπαν που μπορούσε να διαβαστεί και από απλούς, μέσους αναγνώστες χωρίς εξειδίκευση στη φυσική.

Ο Στήβεν Χόκινγκ και οι εξωγήινοι.

Ο διακεκριμένος αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια της NASA το 2008, δήλωσε βέβαιος για την ύπαρξη ζωής σε άλλους πλανήτες του αχανούς σύμπαντος. Όπως, είχε δηλώσει είναι σχεδόν αδύνατο στο απέραντο σύμπαν να μην υπάρχουν ίχνη ζωής και σε άλλους πλανήτες. «Σε ένα απέραντο σύμπαν, θα πρέπει να υπάρχουν ίχνη ζωής. Ίσως σε κάποιο σημείο του σύμπαντος μια έξυπνη ζωή μας παρακολουθεί. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει κανένα μεγαλύτερο ερώτημα. Ήρθε ο καιρός να βρούμε την απάντηση, να αναζητήσουμε ζωή πέρα από τη Γη. Πρέπει να μάθουμε».
Το 2014, με την ανακάλυψη του πλανήτη Gliese 832c που χαρακτηρίστηκε ως μία νέα Γη από την άποψη ότι μπορεί να υποστηρίξει εξωγήινη ζωή, ο αστροφυσικός δήλωσε: «Μια μέρα μπορεί να φτάσει σε εμάς σήμα από έναν τέτοιο πλανήτη, θα ήταν όμως καλύτερο να το σκεφτούμε πριν απαντήσουμε. Το να συναντήσουμε έναν ανώτερο πολιτισμό μπορεί να εξελιχθεί όπως η συνάντηση των Ιθαγενών Αμερικανών με τον Κολόμβο. Αυτό δεν εξελίχθηκε τόσο καλά...» και πρόσθεσε: «Ίσως κάποιοι εξωγήινοι να είναι αδίστακτοι επιδρομείς, που περιπλανώνται στον κόσμο, αναζητώντας πόρους για να λεηλατήσουν και πλανήτες για να κατακτήσουν και να αποικίσουν».
Το 2015, δήλωσε ξανά πως το να φτάσουν στην Γη νοήμονες εξωγήινοι σημαίνει ότι το ανθρώπινο είδος έχει πιθανότητες 50% να αντιμετωπίσει τον αφανισμό του. Συγκεκριμένα, ανέφερε στην ισπανική El País: «Κάποια στιγμή, πιο εξελιγμένοι (τεχνολογικά από εμάς) εξωγήινοι με κατακτητικές διαθέσεις θα φτάσουν στη Γη, με μοναδικό στόχο να δημιουργήσουν αποικιοκρατίες σε άλλους πλανήτες. Στο μαθηματικό μου μυαλό, οι αριθμοί από μόνοι τους, καθιστούν σχεδόν βέβαιη την ύπαρξη τους. Η πραγματική πρόκληση είναι να ανακαλύψουμε πρώτοι πως είναι αυτά τα πλάσματα.» Στο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Τα αγαπημένα μέρη του Χόκινγκ», που προβλήθηκε από το BBC, ο διάσημος αστροφυσικός τόνισε για ακόμα μία φορά πως οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι πιο διστακτικοί, όσον αφορά στην επικοινωνία τους με κάποιο πιθανό νοήμονα εξωγήινο πολιτισμό.