ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΑ PODCASTS, ΤΙΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΜΑΣ, ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Βρείτε επίσης όλα μας τα media, από εδώ: https://linktr.ee/ufogreece

PROJECT ICAROS, Η «ΕΛΛΗΝΙΚΗ» ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ!

Για την κατασκευή ενός διαστημόπλοιου που θα ταξιδέψει πέραν του πλανητικού μας συστήματος εργάζονται τρεις Έλληνες επιστήμονες. Το Project Icarus (Σχέδιο Ίκαρος) όπως ονομάζεται το πρόγραμμα της NASA, φιλοδοξεί να φτάσει στο κοντινότερο στην Γη αστερισμό και να εντοπίσει άλλους πλανήτες παρόμοιους με την Γη.


Η προσπάθεια για ταξίδια σε άλλα άστρα είχε ξεκινήσει ήδη από το 1973 όπου με το ιστορικό πρόγραμμα Project Daedalus (Σχέδιο Δαίδαλος) είχε αποδειχθεί ότι είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν ταξίδια από το ένα άστρο του γαλαξία μας στο άλλο. Συγκεκριμένα, αποδείχτηκε ότι αντίθετα με ένα διαστημικό σκάφος που θα χρειαζόταν 75.000 χρόνια για να φτάσει στο Άλφα του Κενταύρου, το κοντινότερο άστρο στην Γη, το Project Daedalus χρειαζόταν μόνο 50 χρόνια καλύπτοντας 1,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα την ώρα! Δυστυχώς η πρώιμη πυρηνική τεχνολογία προώθησης της εποχής άφησε το σχέδιο απραγματοποίητο.
Το Project Icarus που είναι τώρα στα σκαριά, ξεκίνησε το 2009 και όπως ανέφερε στον «Ελεύθερο Τύπο» ο επικεφαλής του προγράμματος σχεδιασμού του διαστημόπλοιου, Ανδρέας Τζιόλας, δεν ασχολείται πλέον με το να αποδείξει ότι τα ταξίδια αυτά είναι εφικτά. «Αυτό έχει αποδειχθεί ήδη. Εμείς προσπαθούμε να σχεδιάσουμε το ίδιο το διαστημόπλοιο που θα ταξιδέψει σε ένα άλλο άστρο. Σχεδιάζουμε κομμάτι κομμάτι το διαστημόπλοιο που θα μπορεί να καλύπτει τις τεράστιες αυτές αποστάσεις σε λίγο χρόνο, βασιζόμενοι αφενός μεν στην σημερινή τεχνολογία και αφετέρου στην εθελοντική συμμετοχή των επιστημόνων από ολόκληρο τον κόσμο». Στο πρόγραμμα συμμετέχουν και άλλοι δύο Έλληνες, ο Δήμος Χωματάς που ασχολείται με τον σχεδιασμό των τηλεπικοινωνιών του σκάφους και ο Κώστας Κωνσταντινίδης που εργάζεται πάνω στο διδακτορικό του στο τομέα της Φυσικής για τις επιστήμες του Διαστήματος. Επιπλέον, εργάζονται 36 επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων από την Αμερική, την Ινδία, την Αυστραλία, την Γερμανία και την Σερβία. Το διαστημόπλοιο το οποίο θα χρησιμοποιεί ενέργεια μέσω πυρηνικής σύντηξης, αν υπολογιστεί ότι θα κάνει την απόσταση Γης Άλφα Κένταυρου μέσα σε 50 χρόνια, τότε θα ταξιδεύει στην Σελήνη σε 3 μόλις ώρες, στον Άρη σε 2 βδομάδες και στον Δία μόλις σε 3 μήνες!


Ο αστερισμός του Άλφα Κενταύρου, ο κοντινότερος στο Ηλιακό μας σύστημα μόλις 4,24 έτη φωτός μακριά, με γυμνό μάτι είναι το τρίτο λαμπρότερο άστρο στον νυχτερινό ουρανό. Οι δύο κύριοι αστέρες του αστρικού συστήματος (ο άλφα Κενταύρου Α και ο άλφα Κενταύρου Β) λόγω αρκετά κοντινής απόστασης εμφανίζονται ως ενιαίο άστρο με γυμνό μάτι, ενώ ο τρίτος αστέρας (ο Εγγύτατος Κενταύρου) δεν φαίνεται καθόλου λόγω του μικρού μεγέθους που έχει. Τον Οκτώβριο του 2012 ανακαλύφθηκε από τα διαστημικά τηλεσκόπια ένας πλανήτης γύρω από τον άλφα Κενταύρου Β, ο Cen Bb, ο οποίος είναι πιο κοντινός εξωηλιακός πλανήτης, ιδίου μεγέθους με τη Γη αλλά όχι και κατοικήσιμος.


Πάντως, το Άλφα Κενταύρου δεν θεωρείται ένας τυχαίος προορισμός. Πολλοί το θεωρούν το σπίτι των ιπτάμενων δίσκων, καθώς πιστεύουν ότι κατοικείται από έναν νοήμον πολιτισμό, ο οποίος μας εντόπισε και μας επισκέπτεται από τότε που τα πρώτα γήινα ραδιοσήματα και τηλεοπτικά σήματα ταξίδεψαν και έφτασαν τυχαία εκεί, μετά 4,39 χρόνια.