ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΑ PODCASTS, ΤΙΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΜΑΣ, ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Βρείτε επίσης όλα μας τα media, από εδώ: https://linktr.ee/ufogreece

ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΝΤΟΚΙΝΣ: ΖΩΗ, ΣΕΞ & ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ! ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΟΜΙΛΙΑ.

Ο Ρίτσαρντ Ντόκινς τα τελευταία 30 χρόνια διατυπώνει μέσα από τα βιβλία και τις ομιλίες του μια σειρά από ενδιαφέρουσες, εναλλακτικές, επαναστατικές αλλά και αμφιλεγόμενες θεωρίες τόσο για την εξέλιξη της ζωής και του ανθρώπου όσο και για ηθικά, πνευματικά και άλλα ζητήματα. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα της Daily Mail στο περιθώριο του φεστιβάλ επιστήμης Starmus που διεξάγεται κάθε χρόνο στην Τενερίφη, ο διάσημος εξελικτικός βιολόγος και συγγραφέας συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας διατυπώνοντας ένα νέο «πακέτο» θεωριών που αφορά την εξέλιξη της ζωής, υποστηρίζοντας ότι το σεξ είναι πιθανώς μια γήινη «εφεύρεση» για την αναπαραγωγή.


Ο βιολόγος κάλεσε τους βιολόγους να αρχίσουν να εξετάζουν πώς θα μπορούσαν να μοιάζουν διαφορετικές μορφές ζωής στο πολύ πιθανό ενδεχόμενο να μην είμαστε μόνοι στο σύμπαν. Υποστήριξε την εκτίμησή του στο γεγονός ότι στο σύμπαν λάμπουν απειράριθμα αστέρια και στο γεγονός ότι γύρω τους περιστρέφονται ακόμα περισσότεροι πλανήτες.
Υπό αυτή τη σκοπιά ο Ντόκινς θεωρεί πολύ πιθανή την ύπαρξη πάρα πολλών μορφών ζωής στο σύμπαν, οι οποίες θα μπορούσαν να αριθμούνται σε δισεκατομμύρια. Ακόμα και τότε η ζωή θα θεωρούταν σπάνιο φαινόμενο δεδομένου του εύρους του σύμπαντος. Επίσης, οι διαφορετικές μορφές της θα απείχαν τόσο μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους που πιθανότατα δεν θα γνώριζαν ποτέ η μια την ύπαρξη της άλλης, ούτε βέβαια θα έρχονταν σε επαφή.
Ο Ντόκινς βρίσκει επίσης, αν όχι προβληματικό, πάντως περιοριστικό το γεγονός ότι η ζωή στη Γη χωρίστηκε σε δύο φύλα και υποστηρίζει ότι στους εξωγήινους κόσμους δεν θα υπάρχουν μόνο αρσενικά και θηλυκά. Μια ακόμη ενδιαφέρουσα εικασία του είναι ότι οι νοήμονες εξωγήινοι πολιτισμοί είναι πιθανό να έχουν αναπτύξει θρησκευτική συνείδηση.
«Δεν νομίζω ότι θα είναι έκπληξη αν έρθουμε σε επαφή με εξωγήινους και μάθουμε ότι έχουν θρησκείες. Οι ανθρωπολόγοι έχουν διαπιστώσει την παρουσία θρησκευτικών αντιλήψεων και συμπεριφορών σε όλους τους ανθρώπινους πολιτισμούς που γνωρίζουμε. Υποθέτω ότι κάθε εξωγήινος πολιτισμός που έγινε τόσο προηγμένος τεχνολογικά ώστε να καταφέρει να φτάσει μέχρι εδώ ή να επικοινωνήσει μαζί μας όταν βρισκόταν στα αρχικά στάδια της ύπαρξής του θα πέρασε τη φάση της αβεβαιότητας για τον κόσμο που τον περιβάλλει και γενικότερα για αυτό που ονομάζουμε με μια λέξη ‘‘άγνωστο’’. Πριν, λοιπόν, κατανοήσουν τους νόμους της φύσης και του σύμπαντος είναι λογικό, προκειμένου να εξηγήσουν αυτό το άγνωστο, να βρήκαν καταφύγιο σε κάποια θρησκεία» αναφέρει.
Στην ομιλία του ο Βρετανός επιστήμονας επικεντρώθηκε στο πώς θα μπορούσαν να μοιάζουν οι εξωγήινοι και κρίνει ότι δεν θα έχουν σημαντικές διαφορές από τις μορφές ζωής που συναντούμε στη Γη. Ως μία των εξηγήσεων, έφερε το παράδειγμα της όρασης υποστηρίζοντας ότι σε έναν κόσμο με άπλετο φως (όπως η Γη) τα μάτια των τοπικών μορφών ζωής θα εξελίχθηκαν με τρόπο παρόμοιο με εκείνον των μορφών ζωής στον πλανήτη μας.
Τέλος, ο Ντόκινς χαρακτήρισε την ανάγκη μας να κάνουμε σεξ ως ένα από τα μεγάλα αναπάντητα ερωτήματα της εξέλιξης. Χαρακτήρισε δε την ανάγκη ύπαρξης δύο φύλων για να ολοκληρωθεί η αναπαραγωγική διαδικασία ως “προβληματική” και πρόσθεσε ότι η ανακάλυψη εξωγήινης ζωής μπορεί να δώσει μια απάντηση στο ερώτημα γιατί στη Γη υπάρχουν μόνο δύο φύλα αντί για εύρος πολλών διαφορετικών φύλων. Άλλωστε και στον πλανήτη μας παρατηρούνται σποραδικές εξαιρέσεις ασεξουαλικής αναπαραγωγής.


Το φεστιβάλ Starmus που λαμβάνει χώρα στην Τενερίφη της Ισπανίας συγκεντρώνει κάθε χρόνο σημαντικές προσωπικότητες από τους κλάδους της αστρονομίας, της επιστήμης και των διαστημικών ερευνών. Την εκδήλωση τιμούν με την παρουσία τους αστροναύτες, κοσμοναύτες, νομπελίστες, αλλά και προσωπικότητες από τον χώρο του πολιτισμού, των εικαστικών τεχνών και της μουσικής.