ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΑ PODCASTS, ΤΙΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΜΑΣ, ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Βρείτε επίσης όλα μας τα media, από εδώ: https://linktr.ee/ufogreece

ΑΓΡΟΓΛΥΦΙΚΑ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ: OLIVER'S CASTLE, 1996.

Το πρωί της 11ης Αυγούστου του 1996, ένας άγνωστος άνδρας με το όνομα John Weyleigh εισήλθε στη παμπ «The Barge Inn» στο Alton Barnes και έδειξε ένα σύντομο βίντεο μερικών δευτερολέπτων στους παρευρισκόμενους.
Το βίντεο ισχυριζόταν ότι το είχε τραβήξει το ίδιο πρωί ξαπλωμένος στον υπνόσακο του από το φρούριο στην κορυφή του λόφου του Κάστρου του Oliver, και έδειχνε δύο παράξενες μπάλες φωτός να σχηματίζουν ταχύτατα ένα σχέδιο σε έναν κοντινό αγρό, κινούμενες σε χαμηλό ύψος.
Το πραγματικά καταπληκτικό βίντεο δίχασε ερευνητές και σκεπτικιστές ως προς την αυθεντικότητα του, και ξεκίνησε μία διαμάχη γύρω από το υπαρκτό αγρογλυφικό που έγινε πιο προβληματική όταν ο John Weyleigh, λίγες εβδομάδες αργότερα, εξαφανίστηκε μυστηριωδώς χωρίς να αφήσει κανένα ίχνος!


Περίπου ένα χρόνο αργότερα, ένας άλλος άγνωστος άντρας με το όνομα John Honeycomb, ζήτησε συγνώμη (σε ένα βίντεο που γύρισε στο σπίτι του), δηλώνοντας ότι η καταγραφή ήταν κατασκευασμένη, μία φάρσα που εμπνεύστηκε όταν ανακάλυψε το αγρογλυφικό διερχόμενος από τη περιοχή. Τότε μια νέα διαμάχη γεννήθηκε.
Όμως, η εξομολόγηση του Weyleigh προκάλεσε περισσότερες απορίες, καθώς ήταν αφάνταστα δύσκολο να επεξεργαστείς ένα βίντεο μέσα σε λίγες ώρες και να τοποθετήσεις μπάλες φωτός σε πτήση, που ακολουθούσαν ταυτόχρονα τη κίνηση της κάμερας χειρός! Ακόμη και επαγγελματίες έμπειροι ειδικοί animator της εποχής δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν κάτι τέτοιο μέσα σε λίγες ώρες, αφότου εμφανίστηκε το αγρογλυφικό!
Η εξήγηση που έδωσε ο John Honeycomb ήταν παιδιάστικα απλή: Το πρωτότυπο βίντεο γυρίστηκε με μια κάμερα πάνω σε ένα σταθερό τρίποδο και οι σφαίρες μπήκαν όταν πρόβαλε σε μία οθόνη (που έπαιζε το πρωτότυπο βίντεο) την αντανάκλαση δύο λαμπτήρων που κινούσε ο ίδιος μέσα σε ένα δωμάτιο. Η τελική κίνηση μπήκε όταν όλο το σκηνικό της απάτης γυρίστηκε με μια κάμερα χειρός, δίνοντάς το κοινό κούνημα σε πλάνο και κινούμενους λαμπτήρες.


Οι ισχυρισμοί του όμως αποδείχθηκαν αναλυθείς, καθώς μετά από έρευνα του ερευνητή Bert Janssen υπήρχαν δύο σημαντικές ανακρίβειες. Πρώτον, το βίντεο δεν τραβήχτηκε στην κορυφή του λόφου του Κάστρου του Oliver, αφού η οπτική γωνία του λόφου δεν είναι όπως είναι στο βίντεο του 1996. Δεύτερον, το ακριβές σημείο λήψης ήταν αρκετά χαμηλότερα και στη βορειοδυτική πλευρά της πλαγιάς, κάτω από το μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή του λόφου, και σε απόσταση 30 εκατοστά πάνω από το έδαφος. Ύψος που δεν αφήνει περιθώρια για τρίποδο κάτω από τη κάμερα!
Οπότε, οι αρχικοί ισχυρισμοί του John Weyleigh, για το τρόπο που γυρίστηκε το βίντεο (ξαπλωμένος στον υπνόσακο του) είναι και οι επικρατέστεροι! Ισχυρισμοί όμως, που καθιστούν την αυθεντικότητα του βίντεο... άλυτο μυστήριο και τις μετέπειτα δηλώσεις του John Honeycomb διαστρέβλωση μιας αναπόδεικτης έως σήμερα πιθανής αληθινής λήψης!