ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΑ PODCASTS, ΤΙΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΜΑΣ, ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Βρείτε επίσης όλα μας τα media, από εδώ: https://linktr.ee/ufogreece

ΟΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ, 2/9/1990.

Το γεγονός που συνέβη το βράδυ της Κυριακής 2 Σεπτεμβρίου του 1990 στην Αταλάντη, δεν ήταν ένα απομονωμένο γεγονός. Συνέβη ως αποτέλεσμα μιας σειράς εμφανίσεων και στενών επαφών που σημάδεψαν εκείνη τη μέρα την Ελλάδα.


Οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο όχι για ένα, αλλά για 12 με 17 ιπτάμενα αντικείμενα, που εμφανίστηκαν αρχικά επάνω από το βουνό της Πεντέλης, στην Αθήνα, σύμφωνα με την πρώτη μαρτυρία που καταγράφηκε νωρίς το βράδυ της Κυριακής στις 2 Σεπτεμβρίου εκείνης της χρονιάς. Το σμήνος από τα ΑΤΙΑ, περνάει πάνω από την Κεντρική Ελλάδα, κατευθυνόμενο προς τον Βορρά, και φτάνει στη Μακεδονία.
Δεκάδες κάτοικοι της Μακεδονίας, από την Κοζάνη μέχρι την Χαλκιδική, έτυχε, το βράδυ τής Κυριακής να έχουν στραμμένα τα μάτια τους, στο συννεφιασμένο ουρανό της βόρειας Ελλάδας. Όλοι τους είδαν την ίδια ώρα ένα… ιπτάμενο τρένο! Μια σειρά από κιτρινοκόκκινα φώτα πετούσε στον ουρανό! «απίστευτο κι όμως αληθινό» υποστηρίζουν οι αυτόπτες μάρτυρες.«Μπερδεύτηκαν! Κάτι άλλο θα είδαν και το πέρασαν για UFO» αντιλέγουν οι γείτονες τους. Ο Αθανάσιος Πηγαδάς, 52 ετών, οδεύοντας προς την Κοζάνη την ώρα που περνούσαν τα ΑΤΙΑ δήλωσε «ντρεπόμουν να πω τι είδα. Όταν όμως άκουσα την είδηση από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς πήρα θάρρος και αποφάσισα να μιλήσω. Ήταν τεράστιο και έτρεχε στον ουρανό. Δεν είχα βγει καλά καλά από το χωριό μου (Αιανή) όταν είδα λάμψεις στον ουρανό. Σταμάτησα το αυτοκίνητο, βγήκα έξω και έμεινα με το στόμα ανοικτό».«Το είδα και εγώ» ισχυρίζεται ο ηλεκτρολόγος αυτοκινήτων Αναστάσιος Δαρδαγιαννόπουλος από τη Θεσσαλονίκη και συνεχίζει: «ίσως να μην πίστευα στα μάτια μου αν δεν ήταν μαζί μου όλη η οικογένεια μου. Νόμιζα ότι ήταν πομπή αεροπλάνων για το Ιράκ. Ήταν ένα παραλληλόγραμμο που έμοιαζε με σιδηρόδρομο. Είχε πολλά κοκκινοκίτρινα φωτάκια σε μήκος 50 μέτρων σαν να έβλεπες ένα πλοίο στο σκοτάδι με φωτισμένα φινιστρίνια. Ξεπρόβαλε στο ύψος του Βερμίου και κατευθυνόταν νότια προς την Επανωμή. Πετούσε επί ένα λεπτό περίπου. Πάνω από τα Μουδανιά τα φώτα του άρχισαν να σβήνουν ένα ένα, από μπρος προς τα πίσω. Αν δεν συνέβαινε αυτό, θα νόμιζα ότι ήταν ένας φλεγόμενος μετεωρίτης. Το κάθε φως είχε το μέγεθος αεροπλάνου. Το είδα από το σπίτι μου στο Νέο Ρύσιο».
Το σμήνος συνεχίζει την πορεία του πάνω από τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική και τελικά περνά από την Καβάλα όπου αλλάζει πορεία, και κατευθύνεται πλέον πίσω στη νότια Ελλάδα. Σύμφωνα με ραδιοσταθμό της Αιτωλοακαρνανίας στην κορυφή του βουνού Αράκυνθος, ο Ευθύμιος Τσούνης με δυο στρατιωτικούς συγγενής του, το ίδιο βράδυ, στις 10, παρατηρούν συστοιχία 10 με 11 ιπτάμενων φωτεινών αντικειμένων που κινούνται με κατεύθυνση προς την Πάτρα. Παρόμοια παρατήρηση έγινε από τα ίδια άτομα στις 2 τα ξημερώματα πάνω από το πεδίο βολής του 2/39 Συντάγματος Πεζικού που εδρεύει στο Μεσολόγγι. Τα περιστατικά αναφέρθηκαν στον αστυνομικό διευθυντή Μεσολογγίου, από όπου δεν υπήρξε σχετική ανακοίνωση.
Αυτή τη φορά τα ΑΤΙΑ πετούν νότια ως την Πελοπόννησο, όπου πάλι αλλάζουν πορεία, προς την κεντρική Ελλάδα και το νομό Φθιώτιδας. Κάπου εκεί, ένα παθαίνει κάτι, αλλάζει χρώμα και πέφτει από τον ουρανό, πλησίον στο ξωκλήσι του προφήτη Ηλία στο Μέγα Πλάτανο Αταλάντης, και προσγειώνεται αρκετά άτσαλα στο βουνό. Λίγο πριν την πτώση του, η 9χρονη Ειρήνη Καραντάτου το ζωγραφίζει: «Ήταν σαν χαρταετός που πήγε και χώθηκε μέσα στο φεγγάρι. Μετά γύρισε και έπεσε εκεί κάτω, όπου και κάηκε.»

Διαβάστε επίσης:
Η ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΟΥ Α.Τ.Ι.Α. ΣΤΗΝ ΑΤΑΛΑΝΤΗ, 2/9/1990.