ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΑ PODCASTS, ΤΙΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΜΑΣ, ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Βρείτε επίσης όλα μας τα media, από εδώ: https://linktr.ee/ufogreece

ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΕΞΩΓΗΙΝΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ SETI.

Τα αρχικά της λέξης S.E.T.I σημαίνουν Search for Extra-Terrestrial Intelligence και με αυτήν χαρακτηρίζονται γενικά οι ανθρώπινες προσπάθειες για την ανακάλυψη νοήμονος ζωής εκτός του πλανητικού μας συστήματος. Η έρευνα για τον σκοπό αυτόν περιλαμβάνει διαφόρων ειδών προγράμματα, ο γενικός προσανατολισμός των οποίων είναι η εξερεύνηση/σάρωση του ουράνιου θόλου για τον εντοπισμό κάποιου νοήμονος μηνύματος ή γενικά εκπομπής από έναν μακρινό κόσμο. Συνήθως αυτό επιδιώκεται μέσω ραδιοκυμάτων, διότι θεωρείται ότι είναι ο πιο εύκολος τρόπος να επικοινωνήσεις στο διάστημα, αλλά και ο προφανέστερος για κάποιον πολιτισμό που αναπτύσσει τεχνολογία. Το εγχείρημα βέβαια έχει αρκετές δυσκολίες, οικονομικές, τεχνολογικές και φυσικές και πολλές φορές συναντά την αντίδραση του κόσμου που ίσως την θεωρεί άσκοπη.


Μία πολύ σπουδαία καθώς και συμβολική κίνηση για την ιστορία της SETI συνέβη το 1974 στο ραδιοτηλεσκόπιο του Arecibo στο Πουέρτο Ρίκο όπου εστάλη ένα κωδικοποιημένο μήνυμα με κατεύθυνση το μεγάλο σφαιρωτό σμήνος του Ηρακλή (Μ13) που απέχει από εμάς περίπου 25.000 έτη φωτός. Τα μήνυμα αποτελείται από μία σειρά 1679 (αριθμός που είναι γινόμενο των πρώτων αριθμών 73x23) ψηφίων 0 και 1 (bits) και αν μετατραπούν σε άσπρα και μαύρα τετράγωνα σχηματίζουν ένα διάγραμμα το οποίο περιέχει πληροφορίες για την θέση μας στο ηλιακό μας σύστημα, τον πληθυσμό της Γης, τη χημεία του πλανήτη μας, τη μορφή και σύσταση του DNA μας, καθώς και τη φιγούρα ενός ανθρώπινου όντος και ένα σχέδιο του ραδιοτηλεσκοπίου που έστειλε το μήνυμα.
Ακόμα μία μεγάλη στιγμή του προγράμματος, συνέβη στις 15 Αυγούστου του 1977. Τότε ο Jerry Ehman έμεινε έκπληκτος όταν το ραδιοτηλεσκόπιο Big Ear στο Οχάιο στο οποίο εργαζόταν σαν εθελοντής της SETI κατέγραψε ένα δυνατό, μη κοινό, σήμα το οποίο μόλις το είδε έγραψε την λέξη Wow! στο περιθώριο της σελίδας στην οποία εμφανίστηκε. Δυστυχώς το σήμα δεν ξαναεμφανίστηκε ποτέ, όσες φορές και αν έψαξαν οι ερευνητές της SETI. Το σήμα ήταν αναμφισβήτητα τεχνητό και σχεδόν σίγουρο ότι προερχόταν απ’ το διάστημα. Ακόμα και μέχρι σήμερα θεωρείται από κάποιους ως η καλύτερη περίπτωση υποψήφιου σήματος από έναν εξωγήινο, τεχνολογικά προηγμένο, πολιτισμό.
Ακόμα, σημαντικό μερίδιο στην μελλοντική έρευνα της SETI, φαίνεται να παίζει η έρευνα για οπτικά σήματα, καθώς εμμέσως και η συνεχώς αναπτυσσόμενη έρευνα για εξωηλιακούς πλανήτες, η οποία στο μέλλον αναμένεται να δώσει πολύτιμες πληροφορίες και κατευθυντήριες γραμμές (ακόμα και συγκεκριμένους βραχώδεις πλανήτες - στόχους) στις αναζητήσεις της SETI.


Από το 1996 η Planetary Society υποστήριξε επίσης το SERENDIP, μια ραδιοέρευνα πάλι όλου του ουρανού που καθοδηγείτο από τον Dan Werthimer του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Ένας κλάδος του SERENDIP είναι το πρόγραμμα SETI@home - που κατανέμει, στους υπολογιστές εκατομμυρίων χρηστών σε όλο τον κόσμο, πακέτα στοιχείων από ραδιοκαταγραφές, για επεξεργασία, για να βοηθούν στην ανάλυση του τεράστιου όγκου δεδομένων που συλλέγονται απ’ το ραδιοτηλεσκόπιο του Arecibo. Οι χρήστες χρησιμοποιούν τους υπολογιστές τους για να αναλύσουν τα στοιχεία για ένα εξωγήινο σήμα. Ο κάθε εθελοντής, κατεβάζει ένα λογισμικό το οποίο εγκαθίσταται στον προσωπικό του υπολογιστή και λειτουργεί είτε μόνιμα είτε ως screensaver, όποτε ο υπολογιστής είναι ανοικτός. Στο πρόγραμμα αυτό του SETI αναλύονται μόνο ράδιο σήματα συχνότητας κοντά στα 1420 ΜΗz (με ένα εύρος 2.5ΜΗz). Το λογισμικό συνδέεται μέσω internet με το Πανεπιστήμιο του Berkeley, λαμβάνει μια ποσότητα δεδομένων, την αναλύει και μόλις τελειώσει στέλνει τα αποτελέσματα πίσω και λαμβάνει νέο πακέτο. Σήμερα το SETI@home έχει ενσωματωθεί στην πλατφόρμα BOINC του Berkeley η οποία περιλαμβάνει και άλλες παρόμοιες εφαρμογές που βοηθούν στη επεξεργασία δεδομένων και άλλων επιστημονικών προγραμμάτων.