ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΑ PODCASTS, ΤΙΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΜΑΣ, ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Βρείτε επίσης όλα μας τα media, από εδώ: https://linktr.ee/ufogreece

Η ΠΡΩΤΗ ΟΜΑΔΑ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ UFO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

H οργανωμένη ουφολογική έρευνα στην Ελλάδα έκανε τα πρώτα της βήματα πριν από 60 χρόνια με μια ομάδα πρωτοπόρων που αποφάσισε να φέρει την επιστημονική έρευνα των άγνωστων εναέριων φαινομένων στη χώρα μας. Μετά τη μεμονωμένη δράση του αείμνηστου επιστήμονα Παύλου Σαντορίνη τη περίοδο 1946-1963, τη σκυτάλη πήρε η Εταιρεία Πνευματικής και Επιστημονικής Αναπτύξεως (Ε.Π.Ε.ΑΝ.), που ιδρύθηκε στις 10 Απριλίου του 1963, φέρνοντας μαζί της μια νέα εποχή για τη μελέτη των άγνωστων εναέριων φαινομένων στη χώρα μας.

Στις 16 Μαίου του 1969, μέσα στον Σύλλογο συγκροτήθηκε επίσημα το Τμήμα Εξωγήινων Μελετών, με διευθυντή τμήματος τον Γιώργο Μπαλάνο και ιδρυτικό μέλος τον Γιώργο Τσουκαλά, πατέρα του γνωστού ερευνητή Γρηγόρη Τσουκαλά. Το Τμήμα αυτό δεν ήταν μια απλή ομάδα ενδιαφερομένων: διέθετε επίσημο καταστατικό κατά την ίδρυσή του, γεγονός που του προσέδιδε έναν αναγνωρισμένο και θεσμικό χαρακτήρα.

Με επίσημο καταστατικό και πλήρη θεσμική υπόσταση, το Τμήμα δεν άργησε να αναλάβει δράση. Σε μια από τις πρώτες αποστολές του, οι ερευνητές στήνουν σκηνές έξω από το ιστορικό Φραγκοκάστελο, όπου και διανυκτερεύουν με στόχο την καταγραφή ανωμαλιών στον ουρανό. Χαρακτηριστική παραμένει η εικόνα της ομάδας, με τη σημαία που έφερε περήφανα τη λέξη "UFO" να κυματίζει δίπλα από τις σκηνές.

 
H ομάδα κατασκηνώνει έξω από το Φραγκοκάστελλο το 1969. Χαρακτηριστικά πρόσωπα των φωτογραφιών ο Γιώργος Μπαλάνος και ο Γιώργος Τσουκαλάς. Η σημαία που γράφει UFO σηματοδοτούσε την αστροπαρατήρηση που ακολούθησε μετά το σούρουπο. 

Πέρα από τις επιτόπιες έρευνες, η ομάδα δημιούργησε ένα πολύτιμο αρχείο: φωτογραφίες, μαρτυρίες, και αποκόμματα εφημερίδων συγκεντρώθηκαν μεθοδικά, τεκμηριώνοντας τα πρώτα περιστατικά εξωγήινης επισκεψιμότητας στην Ελλάδα. Το πολύτιμο αυτό υλικό έχει διασωθεί και σήμερα βρίσκεται στα χέρια της ομάδας UFO-GREECE® και του ερευνητή Χάρη Κουτσιαύτη, που έχει αναλάβει την ψηφιακή αρχειοθέτηση και διάσωση των αγνώστων αυτών περιστατικών και καταγραφών εκείνης της εποχής.

Η ΕΠΕΑΝ δεν έμεινε μια απλή ανάμνηση του παρελθόντος. Αντίθετα, συνεχίζει αδιάλειπτα το έργο της ως επιστημονικός οργανισμός, έχοντας μάλιστα κρατική αναγνώριση. Έως σήμερα τελεί υπό την προεδρία του ιδρυτή της δρ. Κωνσταντίνου Μερδενισιάνου, επίκουρου καθηγητή Φυσικής Ανθρωπολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τη συμμετοχή πολλών καταξιωμένων επιστημόνων και με τη σημαντική συνδρομή του ερευνητή και σπηλαιολόγου Γρηγόρη Τσουκαλά.


Από το αρχείο της Ε.Π.Ε.ΑΝ. το έγγραφο που πιστοποιεί την ίδρυση και δραστηριότητα του Τμήματος Εξωγήινων μελετών στις 16 Μαίου του 1969.

Στην φωτογραφία από το εσωτερικό  του σπηλαίου, διακρίνεται από αριστερά ο Γιώργος Μπαλάνος (διευθυντής του Τμήματος Εξωγήινων Μελετών) και στα δεξιά του ο Επιμελητής του Τμήματος Ευστάθιος Αρνής (Μηχανολόγος-Μηχανικός ΕΜΠ). Και οι δύο ερευνητές φοράνε τις καθιερωμένες στολές από την Ε.Π.Ε.ΑΝ., του Τ.Ε.Μ. με τα σχετικά διακριτικά (πράγμα πρωτόγνωρο για εκείνη την εποχή, που φανερώνει εκτός των άλλων την άρτια οργάνωση της ομάδας).
 
Στη παραπάνω φωτογραφία παρατηρούμε τους ίδιους ερευνητές, έξω από την είσοδο του σπηλαίου, να ασχολούνται με τη μέτρηση των επιπέδων ραδιενέργειας μέσω φορητού απαριθμητού Geiger Muller. 
Πρόκειται για σπάνιο ιστορικό αρχειακό υλικό που κατορθώθηκε να διατηρηθεί χωρίς χρωματικές αλλοιώσεις λόγω της φύλαξής του σε ειδικό χώρο βαθειάς κατάψυξης που διαθέτει ο οργανισμός της ΕΠΕΑΝ.