ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΑ PODCASTS, ΤΙΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΜΑΣ, ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Δείτε επίσης το κανάλι μας στο You Tube, από εδώ: https://www.youtube.com/@ufo-greece

Η ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΦΡΕΝΙΤΙΔΑ: "3 ΒΟΒΥ PROBLEM''

   Επιτέλους, η σειρά που ενώνει την επιστήμη με την έρευνα του εξωγήινου ζητήματος, είναι γεγονός! Ονομάζεται "3 Body Problem" (στα Ελληνικά: Το πρόβλημα των 3ων σωμάτων") και είναι μία σειρά που μέσα σε ελάχιστο χρόνο κυκλοφορίας, κατάφερε να σκαρφαλώσει στην κορυφή του τηλεοπτικού Top-10 του Netflix σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στην Ελλάδα. Η σειρά είναι η τηλεοπτική μεταφορά του μπεστ σέλερ μυθιστορήματος του συγγραφέα Liu Cixin, ένα έπος επιστημονικής φαντασίας, που περιλαμβάνει επίσης μυστικά επιστημονικά προγράμματα, ένα εξελιγμένο τεχνολογικά εξωγήινο είδος σε ένα ηλιακό σύστημα έτη φωτός μακριά και ένα παράξενο τρισδιάστατο βιντεοπαιχνίδι που απεικονίζει την άνοδο και την πτώση μεγάλων πολιτισμών για χιλιάδες χρόνια. 

   Η σειρά ξεκινάει στην Κίνα τη δεκαετία του '60, και πιο συγκεκριμένα στην εποχή της Πολιτιστικής Επανάστασης, όπου μία φοιτήτρια αστροφυσικής γίνεται μάρτυρας της δολοφονίας του πατέρα της, καθηγητή Φυσικής, σε ένα «struggle session» του 1967, ένα δημόσιο θέαμα όπου οι εχθροί του κομουνιστικού κράτους καταγγέλλονταν, βασανίζονταν και μερικές φορές ξυλοκοπούνταν μέχρι θανάτου. Ο πατέρας της είχε κατηγορηθεί ότι δεν σταματούσε να διδάσκει «αντιδραστικές» έννοιες, όπως τη θεωρία της Σχετικότητας και της Μεγάλης Έκρηξης. Λίγα χρόνια αργότερα, η νεαρή αστροφυσικός εντάσσεται σε ένα στρατιωτικό πρόγραμμα στη Μογγολία ως μέρος μιας συμφωνίας για να αποφύγει τη δική της τιμωρία, με την προϋπόθεση ότι δεν θα μπορεί να φύγει από τη βάση. Η δραστηριότητά της εκεί θα αλλάξει ολόκληρη την πορεία της ανθρωπότητας, κάτι που θα αρχίσει να φαίνεται όμως πολλές δεκαετίες αργότερα, και πιο συγκεκριμένα από το 2024 και μετά. Το πρώτο από αυτά τα αποτελέσματα είναι μια σειρά από αυτοκτονίες λαμπρών επιστημόνων σε όλο τον κόσμο. Ο σκληροτράχηλος ντετέκτιβ Clarence Shi αναλαμβάνει την υπόθεση, η οποία τον οδηγεί σε μια ομάδα επιστημόνων και πρώην συμμαθητών γνωστή ως οι «Πέντε της Οξφόρδης». Ανάμεσά τους είναι η Jin Cheng, μια αχόρταγα περίεργη θεωρητική φυσικός, η Auggie Salazar, μια ερευνήτρια που πρόκειται να αλλάξει τον κόσμο με τη νέα της νανοτεχνολογία, ο Jack Rooney, επικεφαλής μιας «αυτοκρατορίας» σνακ, ο Saul Durand, ένας ταλαντούχος αλλά αδιάφορος βοηθός έρευνας, και ο Will Downing, καθηγητής Φυσικής λυκείου. Κάθε μέλος των «Πέντε της Οξφόρδης» θα έχει πολύ διαφορετικό ρόλο να παίξει στην αντιμετώπιση της μεγαλύτερης απειλής της ανθρωπότητας που έρχεται. 

   Το 3 Body Problem είναι η ιδέα του άγνωστου του σύμπαντος που πραγματικά οδηγεί τη σειρά, καθώς εναλλάσσεται μεταξύ παρελθόντος, παρόντος και εικονικής πραγματικότητας. Αλλά το σημαντικότερο είναι πως μιλάμε για μία σειρά που ο κόσμος γνωρίζει το εξωγήινο ζήτημα, έστω και ως επικείμενη απειλή... 

Ποίο είναι όμως το πρόβλημα των 3 σωμάτων που αναφέρει ο τίτλος της σειράς; Ο ορισμός λέει πως όταν έχουμε 3 σώματα συγκρίσιμης μάζας που αλληλεπιδρούν βαρυτικά ενώ οι δυνάμεις μεταξύ τους είναι δεδομένες από την Νευτώνεια βαρύτητα, δεν υπάρχουν εξισώσεις που να περιγράφουν τις τροχιές τους. Τα 3 σώματα κινούνται απρόβλεπτα – χαοτικά στο χώρο, με το κέντρο μάζας τους να παραμένει σταθερό σύμφωνα με την αρχή διατήρησης της ορμής. Για δεκαετίες, οι επιστήμονες δεν ήταν σε θέση να βρουν κανένα σημείο εκκίνησης από το οποίο τα τρία αντικείμενα θα μπορούσαν να σχηματίσουν σταθερές τροχιές σε σχέση μεταξύ τους. Τα τελευταία χρόνια όμως, έχουν γίνει πολλές προσπάθειες από επιφανείς μαθηματικούς να λυθεί το "πρόβλημα", χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα, αφού υπάρχουν μόνο αριθμητικές λύσεις και ειδικές λύσεις σε σπάνιες περιπτώσεις. Όπως, πχ αν τα 3 σώματα κινούνται σε σχήμα 8 ή με ομάδες λύσεων με περιοδικό χαρακτήρα που ονομάζονται “χορογραφίες”. 

Εντός του Ηλιακού συστήματος το πρόβλημα των 3 σωμάτων παρατηρείται στη χαοτική περιστροφή του δορυφόρου του Κρόνου Υπερίωνα και στους δορυφόρους Νυξ και Ύδρα του Πλούτωνα. Οι δορυφόροι που περιστρέφονται χαοτικά δεν είναι σφαιρικοί και δεν είναι παλιρροϊκά κλειδωμένοι από τον πλανήτη τους, όπως η σελήνη από τη Γη. Οι παλιρροϊκές δυνάμεις του Κρόνου και του Τιτάνα στον Υπερίωνα και το δίδυμο Πλούτωνα - Χάροντα στους Ύδρα και Νυξ, έχουν σαν συνέπεια απρόβλεπτες ροπές και απρόβλεπτη χαοτική συμπεριφορά. Η χαοτική αυτή περιστροφή έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορείς να προβλέψεις πότε θα βγει ο ήλιος, από που θα βγει, πόσο θα διαρκέσει η ημέρα, πότε θα δύσει ο ήλιος και που. 

Το αστρικό σύστημα που αναφέρει η σειρά πιθανότατα είναι το πιο κοντινό και πιο δημοφιλές σύστημα α' Κενταύρου. Το σύστημα αποτελείται από 3 αστέρια τα α' Κενταύρου Α, Β και C. Τα δύο κεντρικά αστέρια Α και Β είναι περίπου σαν τον ήλιο μας και περιφέρονται σε ελλειπτικές τροχιές γύρω από το κέντρο μάζας τους τέτοιες ώστε η μεταξύ τους απόσταση να κυμαίνεται μεταξύ 11,2 – 35,6 AU. Η περίοδος περιφοράς τους είναι 79 χρόνια. Το τρίτο αστέρι, ο α' Κενταύρου C ή Εγγύτατος Κενταύρου (Proxima Centauri) είναι το πιο κοντινό αστέρι στη γη στα 4,2 έτη φωτός. Το αστέρι είναι ένας ερυθρός νάνος και βρίσκεται σε αρκετά μεγάλη απόσταση από τα άλλα δύο, περίπου 8700 AU. Περιφέρεται γύρω από τα άλλα δύο κάθε 547.000 χρόνια. Από την περιγραφή καταλαβαίνουμε ότι το σύστημα δεν είναι χαοτικό ή τουλάχιστον δεν είναι σε βάθος δισεκατομμυρίων ετών. Ο Εγγύτατος έχει επιβεβαιωμένο εξωπλανήτη σαν τη Γη, τον proxima Centauri b, στην κατοικήσιμη ζώνη του άστρου του που σημαίνει ότι μπορεί να διατηρεί υγρό νερό. Ερευνάται όμως αν οι ακτίνες Χ από τον αστέρα εκλάμψεων Εγγύτατο μπορεί να είναι αποτρεπτικές για τη δημιουργία ή διατήρηση ζωής στον Proxima Centauri b. 

Η σειρά τώρα αναφέρεται σε μία εξω-γαία που βρίσκεται σε ένα τριπλό αστρικό σύστημα του οποίου τα 3 αστέρια κινούνται χαοτικά. Στον πλανήτη ένα εξωγήινο είδος, που ονομάζεται Τρι-σόλαρς, έχει αναπτύξει την ικανότητα να γίνει ένας τεχνολογικά προηγμένος πολιτισμός. Λόγω του προβλήματος των τριών σωμάτων, η εξωγήινη φυλή, έβλεπε τους πολιτισμούς της να αφανίζονται και να καταστρέφονται, ξανά και ξανά, για χιλιετίες. Όμως όταν τα τρία σώματά σταθεροποιούνταν για μεγάλες περιόδους, δινόταν στους πολιτισμούς τους αρκετός χρόνος για να προχωρήσουν γρήγορα και να ανθίσουν. Αναπόφευκτα, όμως, οι σταθερές εποχές δίνουν τη θέση τους σε «χαοτικές εποχές», όταν οι ήλιοι τους ξαναρχίζουν την αστάθεια τους. Έτσι μια επίλεκτη ομάδα Γήινων κάθε αιώνα αφιερώνεται στην πρόβλεψη των «σταθερών εποχών» ώστε να υπολογίζουν οι Τρι-σολάριοι πότε θα ευημερούν και πότε όχι.