ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΑ PODCASTS, ΤΙΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΜΑΣ, ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Βρείτε επίσης όλα μας τα media, από εδώ: https://linktr.ee/ufogreece

ΤΟ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ ΣΗΜΑ ASKAP J1935+2148 ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ!

Το ανεξήγητο σήμα εντοπίστηκε για πρώτη φορά από το ραδιοτηλεσκόπιο ASKAP της Αυστραλίας στα τέλη του 2023, ενώ συνεχίζει από τότε να επαναλαμβάνεται συνεχώς. Ονομάστηκε ASKAP J1935+2148 και επαναλαμβάνεται κάθε 53.8 λεπτά. Όταν επαναλαμβάνεται, παρουσιάζει τρεις διαφορετικές φάσεις, κάνοντας τους αστρονόμους να έχουν περισσότερα ερωτήματα, από ότι απαντήσεις. 

Με βάση τις γνώσεις μας για την Αστροφυσική, δεν υπάρχει κάποια λογική εξήγηση στο γιατί αυτό το ραδιοσήμα κάνει αυτά που κάνει ξανά και ξανά. Μερικές φορές, φαίνεται να εκτοξεύει φωτεινές ριπές που διαρκούν από 10 μέχρι 50 δευτερόλεπτα. Αυτές οι ριπές φωτός δείχνουν πάντα προς την ίδια κατεύθυνση. Άλλες φορές, οι παλμοί είναι πιο αδύναμοι και παρουσιάζουν μια κυκλική πόλωση, που διαρκεί μόλις 370 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Άλλες φορές το σήμα παραμένει σιωπηλό. Αυτές οι τρεις χαρακτηριστικές καταστάσεις εκπομπής αποτελούν μέρος αυτού που έχει μπερδέψει τόσο πολύ τους επιστήμονες σχετικά με αυτό το ανεξήγητο ραδιοσήμα. 

Αρκετοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως το σήμα προέρχεται από έναν αστέρα νετρονίων ή από ένα λευκό νάνο, που όμως κανένας τους δεν φαίνεται στον αστρικό χάρτη. Επιπλέον οι καταστάσεις εκπομπής που είδαμε προηγουμένως, δεν ταιριάζουν απόλυτα με την τρέχουσα γνώση μας για τη φυσική που διέπει αυτά τα δύο κοσμικά αντικείμενα. Ένα αστέρι νετρονίων, εκτοξεύει συχνά ραδιοσήματα. Οι επιστήμονες λένε ότι οι διαφορετικές καταστάσεις που βλέπουμε εδώ θα μπορούσαν να προκληθούν από ισχυρά μαγνητικά πεδία και πολύπλοκες ροές πλάσματος γύρω από το αστέρι νετρονίων. Το πρόβλημα εδώ, ωστόσο, είναι ότι είναι αδύνατο για κάποιο τέτοιο αστέρι να περιστρέφεται τόσο αργά ώστε να στέλνει ένα σήμα κάθε 53,8 λεπτά. Οι λευκοί νάνοι, από την άλλη πλευρά, είναι γνωστό ότι περιστρέφονται τόσο αργά. Ωστόσο, δεν έχουμε βρει ποτέ κανένα που να παράγει ανεξήγητα ραδιοφωνικά σήματα όπως αυτό. Γι’ αυτό οι επιστήμονες συνεχίζουν να ερευνούν τα δεδομένα, έχοντας στην άκρη του μυαλού τους και για κάποιο μήνυμα από έναν μακρινό εξωγήινο πολιτισμό...


Πηγή: Nature Astronomy